Διαβάσαμε τον Μάγκα από εκδόσεις Μίνωας

Ο διάσημος Μάγκας της νεανικής ελληνικής λογοτεχνίας είναι εδώ, διασκευασμένος για παιδιά από 4 ετών. Βιβλίο που ταξίδεψε σε χιλιάδες σπίτια όλο τον περασμένο αιώνα και θεωρήθηκε κλασικό πια.




Ποιος ήταν ο Μάγκας; Εσείς οι πιο νέοι ίσως δεν το γνωρίζετε. ήταν ένας σκύλος (κουτάβι Φοξ Τερριέ) που ζει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με την οικογένειά του. τον Λουκά, τη Λίζα, την Άννα, τον Μήτσο, τον κύριο και την κυρά του, την αριστοκράτισσα φοράδα Νταίζη και τον Μπόμπη το άλογο. Όταν έρχεται η γιαγιά, είναι η καλύτερή του Μάγκα. Γιατί η γιαγιά διηγείται στα εγγόνια της πολλές ιστορίες κι ο Μάγκας κουλουριάζεται και ακούει κι αυτός.
Αυτή η γιαγιά τους λέει ιστορίες για τους ήρωες μας και από την χαρά του ο μάγκας έκανε μια ζημιά. έσπασε κάποια βαζάκια κάτω στο πάτωμα, και η κυρα του τον απείλησε και από τον φόβο του βρέθηκε έξω από το παράθυρο, και μονομιάς κατευθείαν έξω στο δρόμο . Από εκεί ξεκινάει και η ιστορία του και έτσι ξεκινάει και  η ιστορία μας.
Η ιστορία του Μάγκα από την Πηνελόπη Δέλτα περιγράφει απείρως περισσότερες περιπέτειες που δε χωράνε σε μια ολιγοσέλιδη διασκευή. Ωστόσο, αυτή η διασκευή λειτουργεί, όπως οι περισσότερες διασκευές κλασικών μυθιστορημάτων, εισαγωγικά. Ένας κόσμος λογοτεχνίας ανοίγεται μπροστά στο παιδί που αποκτά μια πρώτη επαφή με ένα κλασικό έργο, όπως ο Μάγκας. Η πάσα δίνεται ήδη από την τελευταία σελίδα της διασκευής τούτης: "Καλύτερα να διαβάσετε τις περιπέτειές μου, όπως τις αφηγήθηκε η μάνα μου η ίδια: η Πηνελόπη Δέλτα".



Η υπέροχη -και σε αυτό το βιβλίο- εικονογράφηση που συνθέτει με αρμονία, λεπτομέρεια, ρεαλισμό και ενίοτε αφαιρετικότητα, τον κόσμο των περιπετειών του Μάγκα.
Λίγα λόγια του βιβλίου
Ο Μάγκας της Πηνελόπης Δέλτα κυκλοφόρησε το 1935 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Η γλαφυρότητα και η αμεσότητα της συγγραφέως μάς παρασύρουν σε ένα ανάγνωσμα όπου πρωταγωνιστούν η αγάπη για τα ζώα, για την πατρίδα και για τους ανθρώπους.
Είμαι ο Μάγκας, ένα μικρό φοξ τεριέ, και μόλις έφτασα στο καινούριο μου σπίτι, στην Αλεξάνδρεια…
Είμαι από καλή ράτσα και πιστός φύλακας. Αγαπώ τα αφεντικά μου και τα παιδιά τους.
Όμως –πώς τα καταφέρνω;– προσπαθώντας να κάνω το καλό, πάντα καταλήγω σε ζημιές…
Δεν είμαι κακός, ούτε πολύ ζωηρός και όσο μεγαλώνω καταλαβαίνω πως οι ανθρώπινοι νόμοι διαφέρουν πολύ από τους σκυλίσιους. Και κάπως έτσι, μπλέκω συνέχεια σε περιπέτειες…

Θα το βρείτε στις εκδόσεις Μίνωας






Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου