Ο Μπεν χαμένος στην πόλη - εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη


Χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας ότι οι παιδικοί φόβοι είναι ένα φαινόμενο βιολογικά και ψυχολογικά φυσιολογικό. Ένα μεγάλο αριθμό φόβων το παιδί τους ξεπερνά μέσα από φυσιολογικές διαδικασίες. Από την άλλη πλευρά, συγκεκριμένοι φόβοι έχουν ένα προστατευτικό ρόλο (π.χ. είναι σημαντικό το παιδί να φοβάται τις πρίζες), και έτσι ως γονείς είναι σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά ένα φόβο μέτριου βαθμού για συγκεκριμένα γεγονότα ή καταστάσεις (π.χ. για άγνωστα πρόσωπα )


Σημαντικός είναι αρχικά ο ρόλος που διαδραματίζουν οι γενετικοί παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά έχουν «εκ φύσεως», λόγω της ιδιοσυγκρασίας τους, ένα γενικό επίπεδο αντίδρασης σε όλα τα συναισθήματα: κάποια παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα συναισθηματικά, ευαίσθητα ή αγχώδη σε σύγκριση με κάποια άλλα.


Οι προσωπικές εμπειρίες όμως του κάθε παιδιού είναι αυτές που θα καθορίσουν τη μορφή και την ένταση του φόβου απέναντι σε συγκεκριμένα ερεθίσματα. Το παιδί μαθαίνει να φοβάται συγκεκριμένα αντικείμενα και καταστάσεις, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες:




Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να αντιμετωπίσει τους φόβους του;


Ακούμε με προσοχή και κατανόηση το φόβο του παιδιού, εξηγούμε ότι ο φόβος είναι κάτι φυσιολογικό, και διαβεβαιώνουμε ότι αυτό που φοβάται στην πραγματικότητα δεν είναι επικίνδυνο (εάν είναι εφικτό δείχνουμε εμείς ένα παράδειγμα στο παιδί, π.χ. αν το παιδί φοβάται τα σκυλιά, πλησιάζουμε εμείς και χαϊδεύουμε ένα σκύλο).




Εξηγούμε στο παιδί ότι όλα τα παιδιά στην ηλικία του έχουν φόβους, αλλά ότι και εμείς όταν ήμασταν παιδιά είχαμε φόβους, και μάθαμε να τους ξεπερνάμε. Δείχνουμε στο παιδί πρακτικούς τρόπους για να αντιμετωπίζει το φόβο του ή του λέμε εμάς τι μας είχε βοηθήσει στην ηλικία του να αντιμετωπίσουμε κάτι που φοβόμασταν


δίνουμε τη δυνατότητα στο παιδί να εξοικειωθεί με το φοβικό αντικείμενο με την παρουσία και την ασφάλεια ενός οικείου προσώπου, ακολουθώντας το ρυθμό του παιδιού.


Χρειάζεται να ελέγχουμε τους δικούς μας φόβους και αντιδράσεις, καθώς τα παιδιά μας μιμούνται.





Ο Μπεν έχει χαθεί σε μια μεγάλη χαοτική πόλη. Έχει χαθεί από τους γονείς του και κάθε προσπάθεια που κάνει για να βρει μέσο να γυρίσει πίσω στο σπίτι του αποτυγχάνει. Και ακόμα χειρότερα, τον ακολουθούν και αυτά τα περίεργα τρομακτικά τέρατα…


Μήπως, όμως, αν σταματήσει να φοβάται ό,τι νομίζει πως είναι τρομακτικό, θα βρει και τη λύση στο πρόβλημά του; Μήπως τα λάθη του τελικά θα τον οδηγήσουν εκεί που πρέπει; Η αλήθεια είναι πως ΝΑΙ…



Το βιβλίο θα το βρείτε στις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη






Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου