Μια θάλασσα, δύο πατρίδες - Σεμέργελης Χριστόφορος


Τις τελευταίες μέρες λίγο πριν γεννήσω είμαι αρκετές ώρες στο καναπέ γιατί πλέον έχω βαρύνει οπότε το διάβασμα με τα λογοτεχνικά βιβλία πήραν φωτιά. 
Το τελευταίο μου απόκτημα είναι από τις εκδόσεις κέδρος που πλέον με έχουν κερδίσει με τα λογοτεχνικά τους. Ακόμη ένα βιβλίο από ένα νέο συγγραφέα που έκανε το ντεμπούτο του με το βιβλίο μια θάλασσα , δυο πατρίδες. ξέρετε τι έχω παρατηρήσει; Οι νέοι συγγραφείς πλέον δεν γράφουν ένα βιβλίο έτσι για να δηλώσουν ότι έγραψαν ένα λογοτεχνικό. Νιώθω ότι είναι τόσο έμπειροι με έναν αξιόλογο και παλιό συγγραφέα. Τα λάθη τους είναι μηδαμινά  που δεν με ενοχλούν αν παρατηρήσω. Μπράβο ακόμη μια φορά σε ένα νέο συγγραφέα. Ένα βιβλίο που απόλαυσα πραγματικά, Κύλησε ευχάριστα, δεν κούρασε, δεν υπήρξε φλύαρο και μου έδωσε αρκετές πληροφορίες για την Θεσσαλική επανάσταση και την πραγματικότητα που επικρατούσε σε Ελλάδα, Βόλο και Σμύρνη, την περίοδο αυτή.



Το βιβλίο που έχω στα χέρια μου έχει να κάνει με την τουρκοκρατία  στο Βόλο και στο Πήλιο. Η υπόθεση ξεκινά από εκεί . Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας τυχοδιώκτης  με καταγωγή από το Πήλιο, αφού ο πατέρας του γεννήθηκε στη Ζαγορά. Αναλαμβάνει να διασώσει έναν αρχαίο θησαυρό ανεκτίμητης αξίας που ανακαλύφτηκε στον Βόλο. 


Ο Γουίλιαμ Χατζηγεωργίου, όπως ονομάζεται το κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος, από μία σειρά συμπτώσεων βρέθηκε μπλεγμένος στην Επανάσταση της Θεσσαλίας, όταν το Πήλιο παραδόθηκε στις φλόγες του πολέμου, με αποκορύφωμα τη μάχη της Μακρινίτσας, που έγινε τον Μάρτιο του 1878 και βρήκε τα οθωμανικά στρατεύματα να καταστέλλουν την εξέγερση.


Περίληψη βιβλίου

1878. Ένας άντρας που ζει ριψοκίνδυνα πέφτει θύμα ληστείας στα Χιώτικα, την πιο κακόφημη συνοικία της Σμύρνης. Ορκίζεται να πάρει εκδίκηση, αλλά, προτού καν επουλωθούν οι πληγές του, αναγκάζεται να αφήσει την κοσμοπολίτικη Ιωνία και να ταξιδέψει στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, στην επαναστατημένη Θεσσαλία. Στην προσπάθειά του να διασώσει έναν θησαυρό αμύθητης αξίας που ανακαλύφθηκε στον Βόλο βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Παρασύρεται σε μια θανάσιμη περιπέτεια ενώ την ίδια στιγμή η βία και ο φόβος βασιλεύουν. Για να επιβιώσει, πρέπει να αψηφήσει κάθε κανόνα λογικής. Καθώς το Πήλιο παραδίδεται στις φλόγες του πολέμου, συνδέεται μ’ έναν Άγγλο δημοσιογράφο και ερωτεύεται μια γενναία γυναίκα από τη Μακρινίτσα, που ανατρέπει τα πάντα γύρω του.
Η σκοτεινή διπλωματία και η προδοσία των Μεγάλων Δυνάμεων καθορίζουν τη ζωή του Λεβαντίνου τυχοδιώκτη, ο οποίος προσπαθεί να σταθεί όρθιος σ’ έναν κόσμο που καταρρέει. Ισορροπώντας ανάμεσα σε δύο πατρίδες, θα επιχειρήσει να κλείσει όλους τους ανοιχτούς λογαριασμούς. 
Ένα μυθιστόρημα για τις πιο σκοτεινές μέρες της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878. Για τον τραγικό έρωτα δύο νέων που γεννιέται μέσα στη φωτιά του πολέμου.



Σας το συνιστώ. Θα το βρείτε στις εκδόσεις Κέδρος


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου