ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ. Κύπρος, 1948 - Η αρχή της Οδύσσειας- Εκδόσεις Κέδρος



ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ. Κύπρος, 1948 - Η αρχή της Οδύσσειας- Εκδόσεις Κέδρος


Ένας Ισραηλινός δημοσιογράφος, αναζητώντας την ταυτότητα του πατέρα του, φτάνει το 1977 στην Κύπρο. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνει αποκαλύπτουν μια συνταρακτική αλήθεια, ενώ στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκονται τα ονόματα δύο κορυφαίων στελεχών της κυπριακής Αριστεράς, ένας από τους οποίους διατηρούσε κρυφή σχέση με την Ελληνοεβραία μητέρα τού δημοσιογράφου. Συγχρόνως, όσα μαθαίνει για το ταξίδι των δύο στελεχών στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 1948 και την πολύμηνη περιπέτειά τους στην Ευρώπη και στην Αφρική ρίχνουν φως στις απαρχές του Κυπριακού λίγο πριν από την έκρηξη.

Με λίγα λόγια «Το ταξίδι» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα.  Δηλαδή είναι και ιστορικό με πολλές ενδιαφέρουσες γνωστές και άγνωστες αναφορές σε πρόσωπα και συμβάντα, είναι δε και μυθιστόρημα με ολοζώντανους χαρακτήρες και ενδιαφέρουσα πλοκή.

Στο βιβλίο που έχω στα χέρια μου , και όταν με το καλό το αποκτήσετε και εσείς θα διαβάσετε την ιστορία του ταξιδιού των δύο Κύπριων απεσταλμένων. Πρόκειται για σημαντική πτυχή του αγώνα που είχε ξεκινήσει τότε για αυτονομία στην Κύπρο, μετά τη διάλυση της περίφημης Διασκεπτικής Συνέλευσης του 1947-48. Οι εξελίξεις στη συνέχεια έχουν απομακρύνει από το ιστορικό προσκήνιο και τη δημόσια μνήμη την πρώτη αυτή μεταπολεμική εποχή.

Η ιστορία του Αριστερού κινήματος στην Κύπρο είναι στο επίκεντρο των ιστορικών αναφορών. Η δράση των ηρώων του βιβλίου ξεδιπλώνεται σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο στο 1977 και στο άλλο στο 1948. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο αφηγητής – γιος της Ελληνοεβραίας τραγουδίστριας Λίνας Μάτσα, ο οποίος με αφορμή το θάνατο του Μακάριου φτάνει στην Κύπρο και αναζητά ψηλαφίζοντας τα ιστορικά γεγονότα της εποχής του 1948 την ταυτότητα του άγνωστου, ως τότε, πατέρα του. Και ταυτόχρονα με συνεχόμενα και παράλληλα φλας μπακ το άλλο επίπεδο αναφέρεται σε μυθοπλαστικά και ιστορικά περιστατικά του 1948. Τότε που σε μια κλειστή και ετερόκλητη συνεστίαση επιφανών Δεξιών και Αριστερών Κυπρίων δολοφονείται ένας μουσικός Γερμανός μέλος της ορχήστρας που έπαιζε στο κέντρο διασκέδασης. Στην ορχήστρα συμμετέχει τραγουδώντας και η γοητευτική Ελληνοεβραία Λίνα Μάτσα, μητέρα του αφηγητή-ερευνητή, η οποία θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε όλο το βιβλίο. Έχοντας λοιπόν σε εξέλιξη δύο ερωτηματικά, 1ο ποιος είναι ο πατέρας του νεαρού Ισραηλινού που το 1977 φτάνει στην Κύπρο και 2ο ποιος είναι ο δολοφόνος και ποιο το κίνητρό του παρακολουθούμε τα πολιτικά και κοινωνικά συμβάντα της περασμένης εποχής, με τους ηρωισμούς και τη μισαλλοδοξία, με τις σωστές ή λάθος ιστορικές αποφάσεις και με τις «αβέβαιες βεβαιότητες» που γράφουν την ιστορία.



Με κινηματογραφικό τρόπο ο συγγραφέας μεταφέρει τον αναγνώστη στις πόλεις-σταθμούς τού ταξιδιού και παρουσιάζει τον ελληνοκυπριακό διχασμό και τις αντιπαραθέσεις με τους Τούρκους και τους Βρετανούς. Ο επίσκοπος Κιτίου και μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο τότε βοηθός εισαγγελέα και αργότερα ηγέτης των Τουρκοκύπριων Ραούφ Ντενκτάς, ιστορικά στελέχη της ελληνικής και της κυπριακής Αριστεράς, πασίγνωστοι εκείνη την εποχή φιλελεύθεροι πολιτικοί, ηγέτες της Δεξιάς, επιστήμονες, καλλιτέχνες, αλλά και αξιωματούχοι της αποικιακής κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών συγκροτούν μια ανάγλυφη τοιχογραφία της κυπριακής κοινωνίας, που φωτίζει την πορεία του νησιού προς την ένοπλη σύγκρουση, τον διχασμό κα
ι το αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου