4 λόγοι για να τρως περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης

«Τρώτε περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης»: το μήνυμα αυτό υποστηρίζουν όχι μόνο πολλοί διατροφολόγοι αλλά και καμπάνιες σε θέματα διατροφής πολλών χωρών. Ο παραπάνω ισχυρισμός ενδυναμώνεται χάρη στην ευεργετική δράση των δημητριακών στην υγεία:

√ Κάνουν καλό στην καρδιά σου: Έρευνα που παρουσιάστηκε στην Ελβετία επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι μια δίαιτα πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να παρέχει οφέλη στην υγεία της καρδιάς. Στη μελέτη που παρουσιάστηκε, συμμετείχαν 17 υγιή άτομα, τα οποία κατανάλωσαν είτε δίαιτα πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως είτε δίαιτα, η οποία περιείχε επεξεργασμένα δημητριακά (λευκό αλεύρι), για δυο εβδομάδες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ακόμα και σε μια τόσο σύντομη παρέμβαση, παρατηρήθηκε ελάττωση των επιπέδων της ολικής και LDL χοληστερόλης στα άτομα που ακολούθησαν τη δίαιτα με δημητριακά ολικής αλέσεως συγκριτικά με τα άτομα που ακολούθησαν τη δίαιτα με επεξεργασμένα δημητριακά. Επιπλέον, η δίαιτα με δημητριακά ολικής άλεσης προκάλεσε αύξηση των επιπέδων βεταΐνης στο πλάσμα. Η βεταΐνη είναι μια ένωση η οποία σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου.
√ Ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου αίματος: η κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως, όπως τα δημητριακά, ελαττώνει σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο ανάπτυξης αντοχής του οργανισμού στην ινσουλίνη και τελικά την εμφάνιση της νόσου του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Ταυτόχρονα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισμό με την ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι απορροφώνται αργά και δεν αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι, η συνεργιστική δράση των σύνθετων υδατανθράκων και των φυτικών ινών των δημητριακών ολικής αλέσεως επιτυγχάνουν καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση.
√ Είναι σύμμαχοι στο αδυνάτισμα: το υψηλό περιεχόμενο των δημητριακών ολικής αλέσεως σε φυτικές ίνες μειώνει τόσο την απορρόφηση λίπους όσο και το αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. Επιπρόσθετα, η αυξημένη περιεκτικότητα των τροφίμων ολικής αλέσεως σε σύνθετους υδατάνθρακες σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης. Επιπλέον, η θετική δράση των τροφίμων ολικής αλέσεως στη μείωση του σωματικού βάρους οφείλεται και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι που τρώνε δημητριακά ολικής άλεσης έχουν πιο υγιές σωματικό βάρος και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος από εκείνους που τα παραλείπουν ή επιλέγουν άλλες τροφές από τα δημητριακά. Επιπλέον, μελέτες που αφορούν τα παιδιά δείχνουν ότι εκείνα που επιλέγουν να τρώνε συχνά δημητριακά ολικής άλεσης είναι λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκα από αυτά που δεν τρώνε συχνά. Στοιχεία επίσης δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε συχνά δημητριακά ολικής άλεσης καταναλώνουν λιγότερο λίπος και λαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, των βιταμινών, και των ιχνοστοιχείων.
√ Προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία: η θρεπτική υπεροχή της κατανάλωσης των δημητριακών ολικής αλέσεως οφείλεται και στο υψηλό περιεχόμενό τους σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, σελήνιο), τα οποία εξουδετερώνουν την περίσσεια των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να αυξάνουν την ασπίδα προστασίας έναντι της πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας και να ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού σας σε όλους τους επιβαρυντικούς παράγοντες της καθημερινότητας σας (ατμοσφαιρική ρύπανση, κάπνισμα, στρες).
Συνεπώς, η συστηματική ημερήσια κατανάλωση 3 μερίδων δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να συμβάλλει στη θωράκιση της υγείας του οργανισμού και στη διαχείρηση του σωματικού βάρους.
Πηγή: www.myfit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου