Το Καλοκαίρι της Φωτιάς, Η Μάχη στα Δερβενάκια


Το καλοκαίρι της φωτιάς εκδόσεις κέδρος

Βιβλία που στοχεύουν να γνωρίσουν στον αναγνώστη της τρυφερής ηλικίας αληθινούς ήρωες μιας εποχής που οι Έλληνες μάχονταν για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία γράφοντας παράλληλα μια από τις πιο σημαντικές Ιστορίες της παγκόσμιας νεότερης Ιστορίας. Βιβλία για να μάθουν τα παιδιά και να κατανοήσουν ποιοι υπήρξαν οι άνθρωποι αυτοί που χωρίς να έχουν τις ιδιότητες των υπερηρώων που τόσο τα σαγηνεύουν, κατάφεραν να πάρουν στα χέρια τους τη μοίρα του τόπου τους και το μέλλον ενός ολόκληρου έθνους.


Ο Αγγελής, ένας νεαρός βοσκός από τον Αχλαδόκαμπο, αρνείται να παραδοθεί στον φόβο του Δράμαλη. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει και τα δυο του χέρια γερά για να κρατήσει τουφέκι, βοηθάει ως παραγιός τους αγωνιστές που υπερασπίζονται το κάστρο στην Ακρόπολή του Άργους υπό τις διαταγές του αρχιστράτηγου Κολοκοτρώνη. Βάζει φτερά στα πόδια και γίνεται ένας από τους αγγελιαφόρους του. Ακολουθεί τον Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια και έχει την εύκαιρα να ζήσει από κοντά την μάχη και την συντριβή του Δράμαλη.

Ένα δυνατό εφηβικό μυθιστόρημα που ζωντανεύει μια από τις πιο ένδοξες στιγμές του ξεσηκωμού.
Με κεντρικό ήρωα τον Αγγελή, η συγγραφέας υφαίνει με αριστοτεχνικό τρόπο μια συναρπαστική ιστορία, μένοντας παράλληλα πιστή στα ιστορικά γεγονότα του 1822. Στη μάχη των Δερβενακίων και του Αγιονορίου, από τις σημαντικότερες μάχες του αγώνα της Ανεξαρτησίας !


Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης οι εικόνες ζωντάνευαν μπροστά μου και τα συναισθήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο.

Το πείσμα, το θάρρος, το σθένος και πάνω απ’ όλα η πίστη του Αγγελή στον αγώνα, συγκινούν βαθιά και γίνονται πηγή έμπνευσης ακόμα και για τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.
Επιπλέον, η αναφορά στις κακουχίες που υφίσταντο οι αγωνιστές και οι μεταξύ τους σχέσεις – άλλοτε καλές και άλλοτε κακές - δίνουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την ζωή των αγωνιστών εκείνη την περίοδο.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει χρονολόγιο της μάχης στα Δερβενάκια καθώς και πληροφορίες για τα ιστορικά πρόσωπα που αναφέρονται στο κείμενο.
Το βιβλίο είναι κατάλληλο για παιδιά της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού, όπου διδάσκονται την Ιστορία της μάχης στα Δερβενάκια, για μεγαλύτερων τάξεων παιδιά και φυσικά για ενήλικες !


Τον Ιούλιο του 1822 ο Δράμαλης με μεγάλη στρατιά κατεβαίνει «ατουφέκιστος» στην Πελοπόννησο και η είδηση σκορπίζει πανικό. Φοβισμένοι οι κάτοικοι του Άργους και των γύρω περιοχών εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και αναζητούν καταφύγιο στα βουνά.Ο Αγγελής, ένας νεαρός βοσκός από τον Αχλαδόκαμπο, αρνείται να παραδοθεί στον φόβο. Αν και δεν έχει και τα δυο του χέρια γερά για να κρατήσει τουφέκι, δεν διστάζει να στρατευθεί και να στηρίξει την Επανάσταση. Από τη θέση του παραγιού βοηθά τους αγωνιστές που υπερασπίζονται το κάστρο στην Ακρόπολη του Άργους, εφαρμόζοντας το σχέδιο του αρχιστράτηγου Κολοκοτρώνη.
Στόχο τους έχουν να καθηλωθεί ο Δράμαλης στην Αργολίδα, ώστε να κερδίσουν οι Έλληνες χρόνο και να οργανώσουν στρατό.
Η πολιορκία του κάστρου είναι ασφυκτική και οι αποκλεισμένοι υποφέρουν από την πείνα και τη δίψα. Όταν αποφασίζουν έξοδο, ο Αγγελής βγαίνει κρυφά και ειδοποιεί τον Κολοκοτρώνη.
Έπειτα τον ακολουθεί στα Δερβενάκια. Γίνεται ένας από τους αγγελιαφόρους του και ζει από κοντά τη συντριβή του Δράμαλη και τη μεγάλη νίκη.

Ένα μυθιστόρημα που ζωντανεύει μία από τις πιο ένδοξες μα και λιγότερο γνωστές στιγμές του μεγάλου ξεσηκωμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου