Τοµ Σόγιερ από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

"Οι περισσότερες από τις περιπέτειες αυτού του χρονικού, συνέβηκαν πραγματικά.

ο συγγραφέας μας λέει οτι μια-δυο ήταν από προσωπική  πείρα, τις άλλες έζησαν διάφοροι συμμαθητές  του σχολείου. Ένα γνωστό  αγόρι, μου χρησίμεψε για να περιγράψω τον Χοκ Φιν, ενώ τον Τομ Σόγιερ τον δημιούργησε αναπλάθοντας τρία αγόρια που ήξερε. Έκανε, δηλαδή, αυτό που οι αρχιτέκτονες ονομάζουν "συνθετική εργασία". 

Οι δεισιδαιμονίες που αφθονούν σ' αυτή την αφήγηση ήταν κάτι το πολύ συνηθισμένο ανάμεσα στα παιδιά και στους σκλάβους των δυτικών πολιτειών της Αμερικής, την εποχή που διαδραματίζεται αυτή η ιστορία - γι' αυτό δεν πρέπει να σας ξαφνιάσουν. Γράφοντας αυτό το βιβλίο, είχε σαν κύριο σκοπό να ψυχαγωγήσει τα παιδιά -αγόρια και κορίτσια- μα και να το βρουν το ίδιο διασκεδαστικό και οι μεγάλοι, αφού θα τους θυμίσει πώς σκέφτονταν, πώς φέρονταν, και σε τι απίθανες καταστάσεις τύχαινε να μπλεχτούν, καμιά φορά, με την παιδική ανεμελιά τους.


Ένα μικρό χωριό στις όχθες του Μισισιπή φιλοξενεί την ιστορία ενός ατίθασου αγοριού, που για πάνω από εκατό χρόνια αγαπήθηκε από μικρούς όσο κι από μεγάλους αναγνώστες και πήρε ξεχωριστή θέση στις καρδιές τους. Ο Τομ Σόγερ και η ριψοκίνδυνη παρέα του σκαρώνουν τις πιο τρελές φάρσες στους μεγάλους και μπλέκουν σε απίστευτες περιπέτειες, αφήνοντας τη φαντασία και την αποκοτιά να τους οδηγεί στις πιο απρόσμενες και τις πιο ξεκαρδιστικές καταστάσεις. Τη μια στιγμή είναι πειρατές, την άλλη Ινδιάνοι, ληστές κι εξερευνητές. Και πάντα ο Τομ Σόγερ είναι ο εμπνευστής κι ο αρχηγός τους. Όσο όμως κι αν το μικρό αγόρι είναι μπελάς για τους φιλήσυχους κατοίκους του μικρού χωριού, δεν παύουν όλοι να το αγαπούν για την καλή του καρδιά και να του συγχωρούν στο τέλος τις αταξίες και τις σκανταλιές του!



Ποιος έφαγε όλη τη μαρμελάδα από το βάζο; ρωτά έξαλλη η θεία Πόλυ.
–Μιαμ... δν... μμμτην μέφαγαμ εγώ, λέει ο Τομ μπουκωμένος και πασαλειμμένος μαρμελάδες.
 Στις όχθες του ποταμού Μισισιπή μεγαλώνει το πιο σκανταλιάρικο, το πιο άτακτο, το πιο ατίθασο, το πιο ανυπάκουο… καλό παιδί της Αμερικής: ο Τομ Σόγερ.

Το βιβλίο θα το βρείτε στις εκδόσεις Παπαδόπουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου