Η Σαραμπέλα και το καπέλο της σκέψης εκδόσεις Διόπτρα

Η Σαραμπέλα και το καπέλο της σκέψης εκδόσεις Διόπτρα

Το παιδί που ονειροπολεί κλείνεται στον εαυτό του και του αρέσει να μένει μόνο του. Συνήθως είναι αφηρημένο και το βλέμμα του ατενίζει το κενό, ενώ όταν κάποιος του απευθυνθεί, αντιδρά ξαφνιασμένα και αμήχανα. Η στάση αυτή παρουσιάζεται τόσο στο σπίτι, όσο και στο σχολείο και έχει σαν συνέπεια να υφίσταται πειράγματα από τους συμμαθητές του και να απομονώνεται, ενώ και οι σχολικές του επιδόσεις είναι χαμηλές.


Τα αίτια αυτής της ονειροπόλησης είναι ποικίλα. Είναι πολύ πιθανό το παιδί να αισθάνεται καταπιεσμένο από το περιβάλλον του, το οποίο έχει μόνο απαιτήσεις από αυτό και του προσφέρει μόνο απαγορεύσεις, στερώντας του για παράδειγμα τις παρέες ή και το παιχνίδι. Η ονειροπόληση είναι για αυτό ένας τρόπος φυγής από αυτήν την περιοριστική πραγματικότητα και ένας τρόπος να ζήσει με τις δικές του επιθυμίες. Παράλληλα, το ονειροπόλο παιδί μπορεί να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που το θέλει ανήμπορο, μικρό και εξαρτημένο, κατάσταση με την οποία όμως δεν συμβιβάζεται. Με την ονειροπόληση δεν αναζητά την αυτονομία αλλά τη φυγή από την πραγματικότητα στο όνειρο, ενώ παράλληλα προσπαθεί να εξισορροπήσει το αίσθημα κατωτερότητας που νιώθει, όταν συγκρίνει τον εαυτό του με τα άλλα παιδιά. Ζει στο όνειρό του, δηλαδή, όσα δεν του προσφέρονται στην πραγματική ζωή.


Η φίλη μας η Σαραμπελα είναι ονειροπόλα και γενικά το κεφάλι της έχει πολλές σκέψεις. Ποτέ δεν είναι προσεκτική. Πάντα ονειρεύεται και γενικώς η σκέψη της βρίσκεται αλλού


περίληψη βιβλίου


Η Σαραμπέλα είναι ονειροπόλα. Πάντα συλλογίζεται, ονειρεύεται και με τη φαντασία της φτιάχνει καινούριες λέξεις και εικόνες.
Με σκέψεις τόσο μεγάλες, είναι θαύμα που χωράνε στο κεφάλι της! Κι όταν αυτές μπερδεύονται δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στο μάθημα. Για καλή της τύχη, όμως, κάνοντας μια σχολική εργασία, σκέφτεται την καλύτερη ιδέα που είχε ποτέ… να δείξει στους άλλους ποια στ’ αλήθεια είναι.


Το βιβλίο θα το βρείτε στις εκδόσεις Διόπτρα



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου