Ενα Ψάρι που το έλεγαν Ορφώ - εκδόσεις Παπαδόπουλος



Ο βραβευμένος συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Μέσα από τις best seller σειρές Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ και Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ έκανε μικρούς και μεγάλους να αγαπήσουν φανατικά τους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας. Το Ένα Ψάρι που το έλεγαν Ορφώ είναι το βιβλίο με το οποίο εγκαινιάζεται η νέα σειρά βιβλίων των Εκδόσεων Παπαδόπουλος με τίτλο ΟΙ 12 ΘΕΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ. Η Ναταλία Καπατσούλια υπογράφει την εικονογράφηση της σειράς που απευθύνεται σε παιδιά 7+ και θα ταράξει τα νερά της παιδικής λογοτεχνίας.

Η Ορφώ ζει στο υποθαλάσσιο παλάτι της βασίλισσας Αμφιτρίτης και είναι το αγαπημένο ψάρι της. Ώσπου μια μέρα εξαφανίζεται και έτσι το Γραφείο Ερευνών «Οι 12 θεοί» αναλαμβάνει την πρώτη του υπόθεση. Ο Ερμής συντονίζει την έρευνα, όμως θα χρειαστούν η γοητεία της Αφροδίτης, τα εργαλεία του Ήφαιστου, η γνώση της Αθηνάς μαζί με όλη τους τη φαντασία και τη βοήθεια των θαλάσσιων πλασμάτων, για να λυθεί το μυστήριο της εξαφάνισης του ψαριού.

Κι όταν μετά τη μεταμόρφωσή της η γλυκιά Ορφώ, αλλάξει και γίνει ένας Ροφός, με σακουλιασμένα μάτια και μουστάκια, τρομαγμένος και απομονωμένος, οι θεοί θα τον αγκαλιάσουν και θα τον δεχτούν με απόλυτη φυσικότητα, μιας και η αλλαγή αυτή δεν είναι παρά ένα ακόμα θαύμα της φύσης.

Μέσα από την απολαυστική γραφή του Φίλιππου Μανδηλαρά, βγαίνει αβίαστα η αγάπη του συγγραφέα για την ελληνική γλώσσα. Μέσα από σκηνές δράσης, μπολιασμένες με πηγαίο χιούμορ και σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη εικονογράφηση, ξεδιπλώνεται μια ιστορία μεταμόρφωσης, που αναδεικνύει έναν κόσμο χωρίς φόβο, γεμάτο ασφάλεια και αποδοχή. Έναν κόσμο όπου είναι χάρισμα να είσαι διαφορετικός και που θα θέλαμε πολύ να μοιάζει με τον δικό μας.


Όταν η Ορφώ, το αγαπημένο ψάρι της βασίλισσας Αμφιτρίτης, εξαφανίζεται, το Γραφείο Ερευνών «Οι 12 θεοί» αναλαμβάνει την πρώτη του υπόθεση.

Θα χρειαστεί η γοητεία της Αφροδίτης, η λάμψη του Απόλλωνα, η βιβλιογραφική έρευνα της Αθηνάς και η συνδυαστική ικανότητα του Ερμή, μαζί με όλη τους τη φαντασία και το αστυνομικό δαιμόνιο, για να λύσουν το μυστήριο του ψαριού που το έλεγαν Ορφώ!



Ο Φίλιππος Μανδηλαράς επιστρέφει και δημιουργεί μια σειρά μυστηρίου για παιδιά ιδιαιτέρως καλογραμμένη, εύρυθμη, συμπαγή αφηγηματικά και πολύ ενδιαφέρουσα σε πλοκή, γεγονότα και σημαινόμενα. Παίρνοντας έμπνευση από τον κόσμο της ελληνικής μυθολογίας που γνωρίζει άριστα, μετατρέπει τον κόσμο των Ολύμπιων Θεών σε γραφείο εξιχνίασης μυστηρίων, εκμεταλλεύεται τις ειδικές δεξιότητες και δυνάμεις τους και δημιουργεί μια αυθεντική ιστορία μυστηρίου με χιούμορ, γνώση, αγωνία και σημαντικές, πραγματικές ανατροπές.

Η σπάνια για παιδικό βιβλίο, καθαρή νύξη στο θέμα της αλλαγής γενετήσιου προσανατολισμού ως αναπόφευκτη  επιλογή της φύσης και η σπουδαιότητα της προσωπικής ταυτότητας και της αποδοχής του περίγυρου, είναι εξαιρετική, βγαλμένη από το φυσικό οπλοστάσιο της ζωής. Για έναν κόσμο χωρίς αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα, έναν κόσμο αποδοχής της διαφορετικότητας, ακόμα και της μεταβαλλόμενης όψης του εαυτού. Σπουδαίος χειριστής της γλώσσας ο συγγραφέας, παίζει ήδη από τον τίτλο το παιχνίδι της μεταμόρφωσης μέσω του απρόβλεπτου αναγραμματισμού.

Εξίσου σπουδαία η σε τόνους του γκρι εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια που μεταδίδει υπέροχα την ατμόσφαιρα της ιστορίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου