Εκδόσεις Κέδρος : Η Σούπερ Μάρθα και τα ξαδέρφια της

Μια νέα σειρά βιβλίων για μικρά παιδιά από τις εκδόσεις Κέδρος, που διαπραγματεύεται τα συναισθήματα μέσα από καθημερινές καταστάσεις. Η χαρά, η λύπη, ο φόβος, η αγάπη, η έκπληξη, ο θυμός, η ντροπή… μας συστήνονται μέσα από τις ιστορίες της Σούπερ Μάρθας και των ξαδερφών της, μιας παρέας μικρών παιδιών και των κατοικίδιων φίλων τους. Οι σκέψεις, οι επιθυμίες, τα συναισθήματα των παιδιών εκφράζονται από τα ίδια και προσεγγίζονται μέσα από γεγονότα που ζουν στην καθημερινότητά τους. Τα τέσσερα βιβλία της σειράς έχει γράψει η Μαρίσα Λόπες Σόρια και έχει εικονογραφίσει η Λούσια Σεράνο.
Η τελευταία σελίδα των βιβλίων απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς και αναφέρεται στο συναίσθημα ως βασικό στοιχείο στη διαδικασία της εκπαίδευσης σύμφωνα με τη γνωσιακή ψυχολογία.

  «Το δώρο της γιαγιάς» είναι το 1ο βιβλίο της σειράς.
Σ’ αυτό  γνωρίζουμε τους ήρωες μέσα από ένα σύντομο βιογραφικό τους. Ο Αλέξανδρος, χαϊδευτικό Άλεξ είναι ο διερμηνέας. Μεταφράζει στα ελληνικά όσα λέει η Ολίβια στα αγγλικά και το αντίστροφο. Η Ολίβια, ξαδέρφη από τη Νέα Υόρκη, μιλάει μόνο αγγλικά. Ο Νικόλας, Νίκος, Νικολάκης, ο πιο μικρός της παρέας κάνει συνέχεια ερωτήσεις. Ο Χερούκλας, ο γείτονας της Μάρθας, διαμαρτύρεται συνέχεια και θέλει να συμμετέχει σε όλα. Το Δροσερό Αεράκι ή σκέτο Αεράκι, είναι το αδέσποτο τιγρέ γατάκι που έχει υιοθετήσει ο Χερούκλας. Η Λόλα η σκυλίτσα του Νίκου και ο Βίκτωρας, ο σκυλάκος του Άλεξ. Και βέβαια, η Σούπερ Μάρθα ή η Μάρθα η Φανταστική που έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα, να μαντεύει τα συναισθήματα των άλλων.
Αυτό είναι και το σπουδαίο δώρο που της έδωσε η γιαγιά της όταν την έτριψε με αλάτι. Η ικανότητά της να καταλαβαίνει τι νιώθουν οι άλλοι, τι τους προβληματίζει. Ένα χάρισμα που είχε από όταν γεννήθηκε και συνέχισε να το αναπτύσσει, να το καλλιεργεί και να βοηθάει τους φίλους της.
Το συναίσθημα είναι πιο σημαντική κινητήρια δύναμη ακόμη και από τη γνώση. Μαθαίνουμε μόνο με αγάπη, και μόνο ό,τι έχει συναισθηματική αξία.
Η Μάρθα έχει ένα σπουδαίο χάρισμα: με μία μόνο ματιά καταλαβαίνει τα συναισθήματα των άλλων. Πώς νιώθουν, τι τους απασχολεί...
Είτε αυτό είναι το δώρο της γιαγιάς της όταν γεννήθηκε, είτε μια ικανότητα που η ίδια ανέπτυξε και συνεχίζει να καλλιεργεί, η συναισθηματική της νοημοσύνη είναι ένα πραγματικά σπουδαίο χάρισμα, που μπορεί να βοηθήσει πολύ τα ξαδέρφια της και τους φίλους της.

Στο 2ο βιβλίο, «Μια βροχερή μέρα» ξεσπάει μια δυνατή καταιγίδα.
Η Σούπερ Μάρθα νιώθει μια αλμύρα στο στόμα της και καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Σκέφτεται αμέσως τους φίλους της και τρέχει να βοηθήσει τον ξάδερφό της Νίκο που φοβάται τις βροντές. Μαζεύονται όλοι στο σπίτι του και τον καλούν να βγει έξω, να ξεπεράσει το φόβο του, να παίξει και να χαρεί μαζί τους τη βροχή. 
 Είναι μια βροχερή μέρα, και η Μάρθα επισκέπτεται τον ξάδερφό της τον Νικόλα, γιατί ξέρει πόσο φοβάται τις βροντές. Τα υπόλοιπα παιδιά αγαπούν τη βροχή και όσα τους προσφέρει: ποτίζει τη γη και δίνει την ευκαιρία για πλατσούρισμα κι ένα σωρό παιχνίδια. Είναι όμως δύσκολο να πείσουν τον μικρό τους ξάδερφο να ξεπεράσει τον φόβο του και να χαρεί μαζί τους.

Στο 3ο βιβλίο, «Με το χέρι της καρδιάς», η Σούπερ Μάρθα βγαίνει από το σχολείο και είναι στεναχωρημένη.
Μπορεί να μαντέψει τι συμβαίνει στους άλλους, τι γίνεται όμως με την ίδια; Τι την ενοχλεί;
Είναι η μοναδική αριστερόχειρας της τάξης. Η Σούπερ Μάρθα δεν θέλει να έχει κάτι περίεργο, ούτε να είναι διαφορετική, ούτε να ξεχωρίζει από τους άλλους. Οι φίλοι της την παρηγορούν, βρίσκουν τρόπους να την υποστηρίξουν και όλοι μαζί διαπιστώνουν ότι τελικά δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να είσαι διαφορετικός.
Η Μάρθα είναι στενοχωρημένη. Στο σχολείο την κοροϊδεύουν επειδή είναι αριστερόχειρας. Αυτή τη φορά η Μάρθα είναι που χρειάζεται βοήθεια και υποστήριξη. Τα ξαδέρφια θα συζητήσουν και θα ανακαλύψουν, μέσα από παραδείγματα της καθημερινής τους ζωής, πόσο σπουδαίο πράγμα είναι η διαφορετικότητα.
Στο 4ο βιβλίο, «Θέλω να μου φέρεις το φεγγάρι», ο μικρός Νίκος χτυπιέται, πετάει όλα τα παιχνίδια και κλαίει τόσο δυνατά που τραντάζεται όλο το σπίτι. Η Σούπερ Μάρθα καταλαβαίνει ότι αυτό του συμβαίνει όταν είναι πάρα πολύ θυμωμένος, όταν θέλει πράγματα που δεν μπορεί να τα έχει. Έτσι ξεσπάει το θυμό του. Μέσα από το παιχνίδι η  παρέα θα ηρεμήσει τον μικρό Νίκο, αλλά και θα του δείξει το σωστό τρόπο να διεκδικεί  αυτό που θέλει.

 Ο Νικόλας κλαίει ασταμάτητα. Η Μάρθα ξέρει πως δεν του συμβαίνει κάτι και πως απλώς έτσι ξεσπάει τον θυμό του. Μαζί με τα ξαδέρφια και τον φίλο τους τον Χερούκλα θα ηρεμήσουν τον μικρό της παρέας και θα του δείξουν ποιος είναι ο σωστός και ποιος ο λάθος τρόπος για να διεκδικεί αυτό που θέλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου