Μικρά μυστικά για τη φροντίδα της ζέρμπερας

H ζέρμπερα είναι τo πιο εντυπωσιακό λουλούδι της οικογένειας των μαργαριτών! Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική και τη Μαδαγασκάρη, η ζέρμπερα αν και είναι πολυετές φυτό, στη χώρα μας θεωρείται ετήσιο, καθώς δεν αντέχει την παγωνιά του χειμώνα. Η ζέρμπερα φθάνει σε ύψος 30-60 εκατοστών, διαθέτει χαρακτηριστικά σκουροπράσινα φύλλα και μας δίνει μεγάλα λουλούδια σε ροζ, κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί και λευκές αποχρώσεις. Υπάρχουν πολλά είδη ζέρμπερας με μονά ή διπλά άνθη, με κοντύτερο ή ψηλότερο ανθικό στέλεχος, που ανθίζουν από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Η ζέρμπερα είναι εξαιρετικά δημοφιλής για φύτευση σε παρτέρι στον κήπο, καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, ενώ μπορεί επίσης διατηρηθεί και φυτό εσωτερικού χώρου στο σαλόνι μας.



Τι συνθήκες χρειάζεται η ζέρμπερα για να αναπτυχθεί;

Η ζέρμπερα αναπτύσσεται καλύτερα ηλιόλουστες θέσεις όπου μας δίνει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία, μπορεί ωστόσο να φυτευτεί και σε ημισκιά. Είναι σχετικά ευαίσθητη στον έντονο μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού, όπως και στις υψηλές θερμοκρασίες άνω των 30°C. Η ζέρμπερα δεν επιβιώνει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αν θέλουμε να τη διατηρήσουμε για πολλά χρόνια, πρέπει να τη μεταφέρουμε στο εσωτερικό του σπιτιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Φυτεύουμε τις ζέρμπερες σε πλουσιο έδαφος που περιέχει αρκετό κομπόστ και διαθέτει καλή αποστράγγιση. Για να τη φυτέψουμε σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και περλίτη.




Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα έχει η ζέρμπερα;
Η ζέρμπερα θέλει αρκετά τακτικά ποτίσματα για να έχει έντονη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Ποτίζουμε κάθε 2-3 μέρες ανάλογα την εποχή και αποφεύγουμε την υπερβολική υγρασία που μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα καθώς και στην βάση του ανθικού στέλεχους. Η ζέρμπερα έχει αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία. Προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2 βδομάδες από την άνοιξη ως τις αρχές του φθινοπώρου. Για να προστατέψουμε τις ζέρμπερες από την μυκητολογική ασθένεια του ωιδίου, ψεκάζουμε το φύλλωμα χρησιμοποιώντας βρέξιμο θειάφι και χρησιμοποιούμε διάλυμα τριμμένου σαπουνιού για να αντιμετωπίσουμε διάφορα έντομα που την προσβάλλουν όπως η μελίγκρα και η λιριόμυζα.


Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η ζέρμπερα;
H ζέρμπερα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε κλάδεμα, χρειάζεται μόνο να απομακρύνουμε τα λουλούδια, κόβοντάς τα από τη βάση όταν ωριμάζουν και αρχίζουν να ξεραίνονται. Για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά ζέρμπερας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπόρο που φυτεύουμε στις αρχές της άνοιξης σε σπορεία με θερμοκρασία περίπου 20°C. Στα τέλη της άνοιξης, τα νέα φυτά ζέρμπερας είναι έτοιμα για μεταφύτευση στην οριστική τους θέση στον κήπο ή σε γλάστρα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χωρίσουμε φυτά ζέρμπερας που έχουν επιβιώσει τον χειμώνα με διαίρεση του φυτού κατά την διάρκεια της άνοιξης, διατηρώντας κομμάτι του ριζικού συστήματος.


Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη ζέρμπερα


Η ζέρμπερα καλλιεργείται εκτεταμένα για τα υπέροχα λουλούδια της σε θερμοκήπια, καθώς χρησιμοποιείται για την δημιουργία μπουκέτων στην ανθοδετική. Αν κόψουμε τα λουλούδια ζέρμπερας και τα βαλουμε σε βάζο, είναι σίγουρο ότι θα διατηρηθούν για αρκετές μέρες και δίνοντας χρώμα και ζωντάνια στο σπίτι μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου