Σερφίνια κρεμαστή - η απόλυτη επιλογή για ένα μπαλκόνι γεμάτο χρώματα

Από τα πιό δημοφιλή κρεμοκλαδή φυτά, με εντυπωσιακή, συνεχή Ανοιξιάτικη και Καλοκαιρινή ανθοφορία. Έχει άνθη σε πάρα πολλά χρώματα, μονά ή διπλά, απλά ή δίχρωμα, και είναι ιδανικό για φυτεύσεις ζαρντινιερών και γλαστρών. Προτιμά θέσεις ηλιόλουστες, προφυλαγμένες από ανέμους, έχει όμως καλή ανταπόκριση και στην ημισκιά. Χρειάζεται συστηματική λίπανση κατά την περίοδο της ανθοφορίας και συχνά κλαδέματα - τσιμπήματα στις άκρες, έτσι ώστε να γίνεται πιό συνεκτικό το φυτό. Aγαπά τα γόνιμα, αλλά καλά στραγγιζόμενα εδάφη και χρειάζεται καθημερινό πότισμα την περίοδο της ανθοφορίας. Μερικοί την ονομάζουν και πετούνια κρεμαστή.
 Η σερφίνια είναι μια αγαπημένη ποικιλία πετούνιας, ιδανική για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη στον κήπο μας και για κρεμαστά καλάθια στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Η σερφίνια χαρακτηρίζεται από πλούσιο φύλλωμα, γρήγορη έρπουσα βλάστηση και εντυπωσιακά σωληνοειδή άνθη σε πολλά χρώματα. Έχει μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας και συνήθως ζει για δυο με τρία χρόνια.
 • Τι συνθήκες θέλει η σερφίνια για να ανθοφορήσει;

Η σερφίνια απαιτεί μεγάλη ηλιοφάνεια και έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό για να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία. Καλό είναι να τη φυτεύουμε σε θέση σχετικά προφυλαγμένη από την παγωνιά του χειμώνα και τους δυνατούς βοριάδες. Σχετικά με το υπόστρωμα ανάπτυξής της, αν τη φυτέψετε στο έδαφος, η σερφίνια θέλει καλοσκαμμένο χώμα και ενσωμάτωση κομπόστ. Αν την φυτέψτε σε κρεμαστό καλάθι, γλάστρα ή ζαρντινιέρα, επιλέξτε πλούσιο και γόνιμο φυτόχωμα και εξασφαλίστε της καλή αποστράγγιση.
 • Tι πότισμα και λίπανση θέλει η σερφίνια;

Η σερφίνια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό αν και οι σερφίνιες που βρίσκονται σε κρεμαστά καλάθια απαιτούν συχνότερο πότισμα, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, κάθε 1-2 μέρες. Σχετικά με τη λίπανση, για τη σερφίνια όταν έχει φυτευτεί στο έδαφος, απαιτείται η προσθήκη λιπάσματος μοναχά μια φορά την άνοιξη και μια φορά στις αρχές του καλοκαιριού. Αντίθετα, για τη σερφίνια σε κρεμαστό καλάθι θα πρέπει να τη λιπαίνετε με υγρό λίπασμα ανθοφορίας τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη φθινοπώρου.
• Κι ένα μυστικό για τη σερφίνια

Καλό είναι να αφαιρούμε τα αποξηραμένα λουλούδια κατά τα μέσα του καλοκαιριού και να γίνεται ένα ελαφρύ κορφολόγημα της σερφίνιας, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη της και η παραγωγή νεών λουλουδιών μέσα στο φθινόπωρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου