Ο Τοποτίπ τα θέλει όλα δικά του Από τις εκδόσεις Στρατίκη

Με αυτή τη φράση είναι, που ένα μωρό κατακτά την ανεξαρτησία. Μια επανάσταση που θα μας βάλει στα δύσκολα.

Ο Τοποτίπ τα θέλει όλα δικά του 

Στο βιβλίο Ο Τοποτίπ τα θέλει όλα δικά του ο Τοποτίπ, όπως όλα τα παιδάκια δεν θέλει να μοιράζεται τα παιχνίδια του και δεν αφήνει τα άλλα παιδάκια ούτε να τα αγγίζουν. Η μαμά του γι άλλη μια φορά βρίσκει τον τρόπο να του μιλήσει και στο τέλος γίνεται ένα γενvαιόδωρο ποντικάκι.


Σε αυτό το στάδιο που είναι το ποντικάκι  είναι εμφανείς  ότι το μικρό αρχίζει να νιώθει την οντότητα του, να ορίζει και να διαχωρίζει τον εαυτό του από τη μαμά και το μπαμπά,   ν’ αποκτά προσωπικότητα, ανάγκες και επιθυμίες. Όταν όμως το «δικό μου» ολοένα και πυκνώνει, και όταν συνοδεύεται από έντονες διαμαρτυρίες και σκηνές, αρχίζουμε να προβληματιζόμαστε.. Πως βάζεις μυαλό σ’ αυτόν τον λιλιπούτειο «εγωιστή» που δεν παίρνει από λόγια; Είναι φυσιολογική αυτή η αχαλίνωτη επιθυμία πραγμάτων, με ιδιαίτερη προτίμηση στα παιχνίδια των άλλων; 

Γιατί τα θέλει όλα δικά του ;

 Η φάση του «είναι όλα δικά μου» είναι μια τυπική περίοδος στην ανάπτυξη των νηπίων, που ξεκινά συνήθως από τους 18 με 20 μήνες για να φτάσει μέχρι τα 3 ½  χρόνια περίπου. Σε αυτή την χρονική περίοδο το παιδί περνάει από το στάδιο της απόλυτης εξάρτησης από τους γονείς, στο στάδιο της αυτονομίας και ανεξαρτησίας. Στην πραγματικότητα παραμένει ακόμα ένα μικρό ανθρωπάκι ανυπεράσπιστο που συνεχίζει να εξαρτάται από τους μεγάλους για τα απαραίτητα. Μέσα του όμως αρχίζει μια μικρή επανάσταση. 

Αντιλαμβάνεται περισσότερο το περιβάλλον του, τις λέξεις, τις φράσεις, αρχίζει να διαθέτει ένα λεξιλόγιο πρωτόγονο μεν, αποτελεσματικό δε και έτσι ξεκινά να νιώθει, όχι πια σαν μία προέκταση της μητέρας, αλλά σαν ανεξάρτητο άτομο.

Ο Τοποτιπ μπορεί να τα θέλει όλα δικά του , όμως η μαμά καταφέρνει με τον δικό της όμορφο τρόπο και με κάποια γεγονότα που γίνονται να του αλλάξει άποψη.

Μήπως ταυτίζεστε και εσείς με τα μικρά σας
Μήπως μέσα από τα μάτια του Τοποτίπ βλέπετε  το παιδί σας
Για ελάτε να διαβάσετε την ιστορία και ίσως κάπου κάτι βρείτε
Το βιβλίο είναι ολόκληρη σειρά
Τον Τοποτιπ τον αγαπάμε

Θα το βρείτε στις εκδόσεις Στρατικη





Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου