«Savoir Vivre για παιδιά» Καλοί τρόποι στο τραπέζι – Η Ελένη Σταματούδη «μαθαίνει»



 
Εάν θέλετε τα παιδιά σας να εξελιχθούν σε ευγενικούς και κοινωνικούς ενήλικες που ξέρουν πώς να φερθούν σε κάθε περίσταση, θα πρέπει να ξεκινήσετε την προσπάθεια από νωρίς! Τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να εξασκούνται στους «καλούς τρόπους» ήδη από όταν αρθρώσουν τις πρώτες λεξούλες τους, μαθαίνοντας πώς να λένε «ευχαριστώ» και «παρακαλώ».

 Περίπου στην ίδια ηλικία, η ώρα του φαγητού, όταν όλη η οικογένεια κάθεται γύρω από το τραπέζι, είναι η ιδανική για να μάθουν τους κανόνες της ευγένειας σε ένα γεύμα ή δείπνο. Γιατί όμως είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά καλούς τρόπους; Επειδή το να ακολουθούμε τους κανόνες καλής συμπεριφοράς σημαίνει στην ουσία ότι φερόμαστε με ευγένεια και σεβασμό προς τους άλλους κι αυτό είναι κάτι εξαιρετικά χρήσιμο για όλη τη ζωή τους


Τo βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 ως 8 αυτή η συγκεκριμένη ηλικία είναι η πιο σημαντική γιατί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη ζωή μέσα από τα μάτια των μεγάλων. Είναι το χρονικό διάστημα που χτίζεται ενεργά η συμπεριφορά του παιδιού  διότι το παιδί καλείται να εμπεδώσει βασικές αρχές αξίες και κανόνες όχι δηλαδή να τους ακολουθήσει αλλά και να τους κατανοήσει. 


Το βιβλίο που πήρα στα χέρια μου είναι για τον μεσαίο μου γιο τον Μιχάλη οποίος είναι 4 και στην ουσία τώρα ξεκινάει η κοινωνικοποίηση του μαζί με το σχολείο. 

Εμείς οι γονείς λειτουργούμε σαν πρότυπο στα μάτια των παιδιών μας. Ότι συμπεριφορά έχουμε, τέτοια θα ακολουθήσει και το παιδί. Το παιδί δεν μπορεί να ξέρει ότι πρέπει να ακολουθήσει έναν συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς όταν δεν τον βιώνει στη καθημερινότητά του. Δεν πρέπει να έχουμε απαιτήσεις από τα παιδιά να φερθούν σωστά και κόσμια στο τραπέζι όταν εμείς οι ίδιοι δεν φερόμαστε και δεν έχουμε την ανάλογη συμπεριφορά.


Μικρές φράσεις μικρές κινήσεις και συμπεριφορές είναι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά 

Η καλή συμπεριφορά αποτελεί την καλύτερη επένδυση για τη ζωή ενός παιδιού


Τα υπέροχα βιβλία θα τα βρείτε στις εκδόσεις Ι. Σιδέρης






Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου