Το αθάνατο 1821 από τις εκδόσεις Στρατίκη

Tα ιστορικά βιβλία   όταν είναι γραμμένα με  αντικειμενικό τρόπο και δεν προσπαθεί ένα βιβλίο να σου υποβάλει ιδέες μας αρέσει πολύ. 
Αυτό μπορεί να το πετύχουν οι εκδόσεις Στρατίκη που έχω παρατηρήσει τα ιστορικά τους βιβλία είναι πολύ ζωντανά με την όμορφη εικονογράφηση και όχι στεγνά μόνο με λόγια, με αποτελέσματα να προσελκύουν ακόμη και τον πιο αδιάφορο αναγνώστη.

Το τελευταίο μας απόκτημα από τις εκδόσεις είναι Το αθάνατο 1821

Η Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση την οποία διεξήγαγαν επαναστατημένοι Έλληνες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Την περίοδο αυτή, η διάδοση της παιδείας συνοδεύτηκε με τη διάδοση αρχικά μεταξύ των Ελλήνων που ζούσαν στις παροικίες της Δυτικής Ευρώπης και είχαν φιλοδυτικό προσανατολισμό  της ιδέας της ύπαρξης ενός ελληνικού έθνους που συνδεόταν με την αρχαία Ελλάδα και δικαιούταν χωριστή πολιτική ύπαρξη.

Μία από τις οργανώσεις που δημιουργήθηκαν μέσα σε αυτό το ιδεολογικό και πολιτικό κλίμα ήταν η Φιλική Εταιρεία, μια μυστική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό από τρεις Έλληνες εμπόρους με σκοπό την προετοιμασία μιας ελληνικής επανάστασης. Οι Φιλικοί είχαν αρχικά περιορισμένη επιτυχία, οικειοποιούμενοι, όμως, μια παράδοση ορθόδοξων προφητειών για την ανασύσταση της ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχαν τη στήριξη της τσαρικής Ρωσίας, κατάφεραν εν μέσω μιας κρίσης της εμπορικής ναυτιλίας, από το 1815 και εξής, να προσεταιριστούν τα παραδοσιακά ελληνορθόδοξα στρώματα.
Στους δυο τομους που θα παρετε στα χερια σας θα διαβασετε

Το Αθάνατο 1821 τόμος Α

Στο δίτομο έργο Το Αθάνατο 1821 , περιγράφεται ο μεγάλος ξεσηκωμός του γένους, του 1821, όπου οι σκλάβοι τεσσάρων αιώνων μεταμορφώθηκαν σε ημίθεους, τσάκισαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και απέκτησαν την λευτεριά τους. Το κείμενο, συναρπαστικό και γλαφυρό, διαβάζεται με μια ανάσα και οι εικόνες των μαχών και των ηρώων της επανάστασης είναι πολύχρωμες, καλαίσθητες και ολοζώντανες. 
Είναι μια έκδοση αριστουργηματική και ασυναγώνιστη. Στον Α' τόμο, περιγράφονται τα γεγονότα από την Άλωση, μέχρι τις πρώτες απόπειρες αφύπνισης των Ελλήνων από τον Φεραίο. Παρουσιάζονται οι δάσκαλοι του Γένους, η Φιλική Εταιρεία, τα κινήματα των Υψηλάντηδων, οι Κλέφτες και οι Αρματολοί, οι αγώνες των Σουλιωτών, η κήρυξη της επανάστασης στο Μωριά και τη Ρούμελη, οι πρώτες μάχες και οι πρώτοι ήρωες.

Το Αθάνατο 1821 τόμος Β 

Στο Β' τόμο του ΑΘΑΝΑΤΟΥ 1821 περιλαμβάνονται τα γεγονότα από την Συνέλευση της Επιδαύρου του 1822, η καταστροφή της Χίου και των Ψαρών, η μάχες στο Πέτα, στα Δερβενάκια, στο Μανιάκι, ο αγώνας στη θάλασσα, η ναυμαχία στο Ναυαρίνο και άλλα πολλά, που συνοδεύονται από ασυναγώνιστη εικονογράφηση. Το ΑΘΑΝΑΤΟ 1821 είναι απαραίτητο σε κάθε μαθητή και θα μείνει για πάντα στη βιβλιοθήκη σας.





Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου