Το θέλω τώρα, του Βασίλη Κουτσιαρή

Μια ιστορία τόσο αληθινή που λίγο πολύ όλοι έχουμε αντιμετωπίσει είτε ως γονείς είτε ως θεατές στην καθημερινότητα μας. Ειδικά όσοι ασχολούνται με παιδιά, γνωρίζουν ότι αυτά τα χαριτωμένα πλάσματα, όταν θέλουν, μεταμορφώνονται σε μικρούς τυράννους στην προσπάθειά τους να αυτονομηθούν και να διαχωρίσουν τον εαυτό τους από τους γονείς τους. Όμως μην ανησυχείτε ότι μόνο το δικό σας παιδί συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και νιώθετε μόνοι και αβοήθητοι.

 Η απίστευτη επιμονή των παιδιών για ικανοποίηση των επιθυμιών τους εδώ και τώρα δημιουργεί μικρά επεισόδια, εκνευρισμό και ένταση. Είναι εκείνες οι στιγμές που το παιδί ουρλιάζει, χτυπιέται, βάζει τα κλάματα και αρνείται να ακούσει οποιαδήποτε συμβουλή.

Η Μαρία είναι μοναχοπαίδι και οι γονείς της έκαναν όλα τα χατίρια και οι επιθυμίες της ήταν η μοναδική τους έννοια. Όμως, μέρα με τη μέρα, η Μαρία γινόταν όλο και πιο απαιτητική και ήθελε να γίνεται το δικό της. Χρησιμοποιούσε όλα τα μέσα, τσιρίδες, κλάματα και χτυπιόταν στο πάτωμα ουρλιάζοντας: «Το θέλω τώρα». Τον τελευταίο χρόνο η μαμά της Μαρίας, αποφάσισε ν’ αλλάξει τακτική απέναντι στα καπρίτσια της και να παραμείνει σταθερή στην στάση της. Σύμμαχο στο πλευρό της είχε και το σύζυγό της που ανησυχούσε για τη συμπεριφορά κόρης τους και ήταν έτοιμος να τρέξει να την παρηγορήσει. Όμως δεν το έκανε, γιατί κατά βάθος γνώριζε ότι η γυναίκα του είχε δίκιο.

Οι γονείς πρέπει να έχουν κοινή στάση απέναντι σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μέσα στην οικογένεια. Τα παιδιά γνωρίζουν την αδυναμία των γονιών τους και πολλές φορές δοκιμάζουν τα όρια και τις αντοχές τους. Η αντίδραση των μεγάλων στην απαιτητική συμπεριφορά των παιδιών τους θα καθορίσει τόσο τη διάρκεια όσο και την ένταση των ξεσπασμάτων.
Η συμπεριφορά της Μαρίας σταδιακά αλλάζει και τα κλάματα δεν ξεπερνούσαν τα πέντε λεπτά. Ζητά ένα παιχνίδι επίμονα, όμως η μαμά της τής το ξεκαθάρισε: «Μίλησα με το μπαμπά, θα σου πάρουμε το παιχνίδι που θες, αλλά σε δυο μήνες, στα γενέθλια σου.»
Η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα αποτελέσματα είχαν αρχίσει να φαίνονται. Η Μαρία συνεχίζει φυσικά το κλάμα αλλά λιγότερο από πέντε λεπτά. Το παιχνίδι που ζητά επίμονα θα το αποκτήσει αλλά σε δυο μήνες που έχει τα γενέθλια της και όχι «εδώ και τώρα».
Η υπομονή της μαμάς έχει εξαντληθεί και αναζητά τον τρόπο που η Μαρία θα καταλάβει ότι η  συμπεριφορά της δεν οδηγεί πουθενά, όμως δεν το βάζει κάτω. Η βόλτα στο σουπερμάρκετ με τη μικρή Μαρία ήταν ένα μαρτύριο καθώς αναγκαζόταν να την κυνηγά σε όλους τους  διαδρόμους.  Η Μαρία τσίριζε επίμονα μπροστά από σταντ με σοκολάτες γιατί ήθελε να τις αγοράσει όλες.
Έφτασε η ώρα να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και δεν υποχωρεί. Η Μαρία τώρα οφείλει να υποστεί τις συνέπειες της πράξης της, βρίσκεται στο δωμάτιο της ενώ τα παιδιά θα παίζουν στη γειτονιά μέχρι αργά το βράδυ. Μπορεί να βγει να παίξει αλλά μόνο για μισή ώρα σύμφωνα με τις οδηγίες των γονιών της. Η συμπεριφορά της Μαρίας σιγά σιγά αλλάζει και αποφασίζει ότι υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα για εκείνη. Επιτέλους συνειδητοποιεί ότι είναι καλύτερα να ακολουθεί τους κανόνες.  
Το βιβλίο θίγει ένα θέμα που απασχολεί πολλές οικογένειες και με δεξιοτεχνία προτείνει λύσεις για τη σωστή αντιμετώπιση απέναντι στο πείσμα και την  επιμονή των «μικρών αφεντικών».  Οι γονείς καλούνται να βάλουν όρια στη συμπεριφορά των παιδιών και να εξηγούν ποιες είναι αποδεκτές και μη αποδεκτές συμπεριφορές και να τηρούνται οι φυσικές συνέπειες σε κάθε πράξη τους. 
 Οι σκηνές αποτυπώνουν τα συναισθήματα των ηρώων της ιστορίας και αποτελούν τροφή για συζήτηση και προβληματισμό. Τα παιδιά μπορούν να περιγράψουν τις δικές τους μικρές ιστορίες που ξέσπασαν σε κλάματα και έφεραν σε δύσκολη θέση τους γονείς τους, να προτείνουν λύσεις.
Σίγουρα το βιβλίο αυτό μπορεί να γίνει πολύτιμο εργαλείο στα χέρια γονιών και εκπαιδευτικών αλλά και θα αγαπήσουν οι μικροί φίλοι. Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!
Το βιβλίο θα το βρείτε στις εκδόσεις Μίνωας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου