Τα βιβλία μου montessori ζω όπως ο Νικόλας και η Χλόη

Τις προηγούμενες ημέρες λάβαμε 4 παραμύθια από τις εκδόσεις κεντικελένης που αφορά την παιδαγωγική montessori στην καθημερινότητα.
Σκοπός της κάθε ιστορίας είναι να μεταδώσει στο παιδί όχι έτοιμες γνώσεις αλλά  ενθάρρυνση και όρεξη και επιθυμία για μάθηση.

Τι γίνεται όταν το παιδικό δωμάτιο γίνεται χάλια και τα μικρά δε βοηθούν στη τακτοποίηση; Τι γίνεται όταν τα παιδιά μαλώνουν; Καθημερινές συνηθισμένες καταστάσεις, έτσι;  Και όσο και να μιλάς, όσο και να εξηγείς, πάντα θα υπάρχει κάτι που ξεφεύγει! Οπότε υπάρχει και άλλος τρόπος για να περάσεις το μήνυμα! 

Παιδικές Ιστορίες Βασισμένες στη Μέθοδο Montessori, από τις Εκδόσεις Κεντικελένη

4 υπέροχες ιστορίες με τη Χλόη και το Νικόλα, για καθημερινά θέματα!


Το σύστημα προσφέρει Ανεξαρτησία, ελευθερία με όρια και σεβασμός για την φυσική ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού. Η βάση του Μοντεσσοριανού συστήματος είναι η βαθιά εμπιστοσύνη στο παιδί και ο απεριόριστος σεβασμός στις ικανότητές του να αναπτυχθεί από μόνο του. Μότο δε της μεθόδου αποτελεί το «βοήθησέ με να το κάνω μόνος μου» και γι’αυτό η αγωγή του παιδιού πρέπει να είναι τέτοια ώστε να σέβεται την ανάγκη του για προσωπική ελευθερία, τον ατομικό του ρυθμό και τα ενδιαφέροντά του.


Μπορώ να τα κάνω όλα μόνος μου


Κομβικό σημείο για την ανάπτυξη ενός παιδιού είναι να μάθει να τα κάνει όλα μόνο του (να ντύνεται, να πλένεται, να σερβίρει ένα μπολ με γάλα, να φτιάχνει ένα γλυκό, κλπ.), 

 Στην πρώτη ιστορία της σειράς, η Χλόη και ο Νικόλας συνεργάζονται για να ετοιμάσουν το πρωινό της οικογένειας! Και θα τα καταφέρουν περίφημα!
ο Νικόλας και η χλόη δυο παιδιά αποφασίζουν να φτιάξουν πρωινό για την γιαγιά τους μόνοι τους και να ντυθούν και να τακτοποιήσουν το δωμάτιο τους. και όμως τα καταφέρνουν μια χαρά και εινια πολυ χαρούμενοι που τα κατάφεραν. 


Πολλές συζητήσεις και άκαρπες συνεργασίες…   Προκαλέστε τα παιδιά να σκεφτούν τρόπους να οργανώσουν το δωμάτιο τους και τα πράγματα τους με βάσεις τις δικές τους ανάγκες…πως είναι πιο εύκολο γι αυτά! Μεγάλη βοήθεια φυσικά να έχετε ιδανικούς χώρους αποθήκευσης όπως κουτιά!



Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε το παιδί να παρατηρεί το περιβάλλον του, να βγαίνει έξω στη φύση και εξασκείται στην παρατήρηση: κοιτάζει με τον μεγεθυντικό φακό μια μέλισσα που μαζεύει τη γύρη, απολαμβάνει ώριμες φράουλες, συμμετέχει στην προετοιμασία ενός γλυκού, οργανώνει ένα πικ-νικ… Ο Νικόλας και η Χλόη αποκτούν εμπειρίες και μαθαίνουν τόσα πολλά, με μία απλή βόλτα στην εξοχή! Ειδικά για τις οικογένειες που μεγαλώνουν στις μεγαλουπόλεις (όπως εμείς), μία βόλτα στην εξοχή επιβάλλεται για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τη Φύση! να ψάξουν, να αναγνωρίσουν, να μάθουν, να ανακαλύψουν!



Αψιμαχίες, τσακωμοί, εκνευρισμοί ειδικά όταν τα παιδιά είναι κουρασμένα. Όχι μόνο φυσικά μεταξύ τους αλλά και απέναντι σε τρίτους ή και στους γονείς! Και εκεί έρχεται το ραβδάκι της συζήτησης, να μας δώσει χρόνο να μιλήσουμε ήρεμα, να σκεφτούμε και κυρίως να ακούσουμε και την αντίθετη άποψη. Τα παιδιά μαθαίνουν να συζητούν ήρεμα και να κουβεντιάζουν υπολογίζοντας και τη γνώμη του άλλου. Μία ιστορία για μία αψιμαχία του Νικόλα και της Χλόης, που μέσα από τη συζήτηση κατάφεραν να τη λύσουν.
4 ιστορίες καθημερινότητας για ευχάριστες στιγμές με τα παιδιά και με υπέροχο μήνυμα! Υπάρχει τίποτα καλύτερο για να μεγαλώσει ένα παιδί; Οι γονείς προσεγγίζοντας με αγάπη τα παιδιά τους θα τα προσκαλέσουν να μάθουν από τις εμπειρίες τους και, έτσι, να μεγαλώσουν!


Τα βιβλία θα τα βρείτε στις εκδόσεις Κεντικελένης






Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου