Εγκυμοσύνη: 7η, 8η, 9η εβδομάδα τι πρέπει να γνωρίζεις


Τα καλά νέα της εγκυμοσύνης θα σου ξυπνήσουν πρωτόγνωρα συναισθήματα. Μάθε τι να περιμένεις σε κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ποιές περιποιήσεις ομορφιάς επιτρέπεται να απολαμβάνεις; Πώς θα κρατήσεις τη φόρμα σου; Πώς θα συνεχίσεις να εργάζεσαι, να οδηγείς, να ταξιδεύεις τους επόμενους 9 μήνες; Προετοίμασε τον εαυτό σου, το σπίτι σου αλλά και τον σύντροφό σου για το μωρό που περιμένεις. Διάλεξε το είδος του τοκετού που θέλεις να ζήσεις, κάνε μαθήματα ανώδυνου τοκετού και ζήσε τις δέκα καλύτερες στιγμές της εγκυμοσύνης σου.



7η εβδομάδα κυήσεως!

Αυτή την εβδομάδα υπάρχουν αλλαγές στο σώμα, το πρόσωπο και τα άκρα του μωρού σας. Το έμβρυο διαθέτει τώρα ένα δυσανάλογα μεγάλο κρανίο, το οποίο γέρνει μπροστά από μια καμπυλόγραμμη σπονδυλική στήλη, ενώ σιγά σιγά προβάλλουν κάποια χαρακτηριστικά των άκρων του, οι πρώτες ενδείξεις για τα χέρια, τα πόδια και τους αγκώνες. Η καρδιά του αποτελείται πια από τέσσερις κοιλότητες και χτυπά σε ρυθμούς περίπου διπλάσιους από εκείνους της δικής σας. Ο εμβρυικός πεπτικός σωλήνας αρχίζει να σχηματίζεται και ήδη υπάρχει το τελικό έντερο του εμβρύου. Αναπτύσσονται οι εμβρυικοί πνεύμονες και ο εγκέφαλός του μεγαλώνει πολύ γρήγορα, δημιουργώντας 100 νέα κύτταρα κάθε λεπτό. Σ’ αυτήν την εβδομάδα αρχίζει να φαίνεται ένα πρόσωπο, με ελαφρό χρωματισμό στην ίριδα των ματιών και επίσης μικροσκοπικά ρουθούνια.


8η εβδομάδα κυήσεως! Η μήτρα σας έχει το μέγεθος ενός πορτοκαλιού και οι κολπικές εκκρίσεις αυξάνουν. Το μέγεθος του εμβρύου είναι από 14 έως 20 χιλιοστά και το βάρος του περίπου 3 γραμμάρια. Αρχίζει η κατασκευή του εξωτερικού αυτιού και εμφανίζεται το πάνω χείλος και η μύτη.


9η εβδομάδα κυήσεως! Το μέγεθος του εμβρύου είναι περίπου 25 χιλιοστά και το βάρος του 4 γραμμάρια. Η σπονδυλική στήλη του εμβρύου ευθυγραμμίζεται και αρχίζει ελαφρά να ισιώνει η πλάτη του, το κρανίο του ανορθώνεται και σχηματίζεται η κοιλιακή του χώρα. Τα μάτια του καλύπτονται από μια μεμβράνη. Το δέρμα του πυκνώνεται, ενώ αρχίζουν να αναπτύσσονται και οι θύλακες των μαλλιών. Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα αναπτυχθεί ο μυς του διαφράγματος και τα έντερα θα ξεκινήσουν να μεταφέρονται από την περιοχή του ομφάλιου λώρου στην κοιλιακή χώρα. Το έμβρυο έχει την ικανότητα να κινεί τα χέρια και τα πόδια του.



Η μήτρα μεγαλώνει και πιέζει την ουροδόχο κύστη και οι ορμόνες προκαλούν πρωινή ναυτία. Όλα τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται. Οι ενοχλήσεις συνεχίζονται Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο έντονες γίνονται κάποιες από τις συνήθεις ενοχλήσεις στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όπως οι λιποθυμικές τάσεις, οι πόνοι στην πλάτη από την αύξηση του βάρους, οι λιγούρες, η αυπνία, ακόμη και οι διαταραχές όρασης. Δες πού οφείλονται και το κυριότερο πώς μπορείς να τις αντιμετωπίσεις. Ζήτα ενημέρωση από τον γυναικολόγο και την μαία σου και μην παραλείπεις να τους ενημερώνεις για το πώς αισθάνεσαι και ποιές αλλαγές εντοπίζεις στο σώμα και τον οργανισμό σου καθώς η εκγυμοσύνη προχωρά. Μην παραλείπεις τον προγεννητικό έλεγχο Ο προγεννητικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί και σε αυτή την 7η εβδομάδα της κύησης και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της κύησης. Πιο συγκεκριμένα από την 10η εβδομάδα μπορεί να γίνει η εξέταση χοριακής λάχνης CVS ενώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου γύρω στην 12η εβδομάδα θα γίνει η προβλεπόμενη εξέταση (υπερηχογράφημα) για τυχόν χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου, η λεγόμενη αυχενική διαφάνεια και το τεστ αίματος PAPP A.



Οι απορίες σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πέφτουν βροχή. Μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου; Είναι ασφαλή τα ζεστά μπάνια; Ας δούμε τις απαντήσεις σε μερικές από αυτές:

-Μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου; (ανταύγειες, φυτική βαφή, χέννα, μόνιμη βαφή, περμανάντ κ.α.)
Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες το βάψιμο των μαλλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσιάζει παρενέργειες τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο, εν τούτοις καλό θα είναι να αποφύγουμε το βάψιμο των μαλλιών μας. Το σίγουρο είναι ότι την περίοδο της εγκυμοσύνης μας το δέρμα γίνεται αρκετά πιο ευαίσθητο με αποτέλεσμα η εμφάνιση αλλεργιών στο τριχωτό του κεφαλιού να είναι πιο συχνές. Στην περίπτωση που δεν αντέχουμε με τίποτα την εικόνα των άβαφων μαλλιών μας και δεν μπορούμε να κάνουμε υπομονή, μια λύση είναι οι ανταύγειες. Με την μέθοδο της ανταύγειας η βαφή δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα του κεφαλιού μας και έτσι δεν υπάρχει ενδεχόμενος φόβος από τα χημικά της βαφής. Προσοχή σε καμία περίπτωση η βαφή δεν θα πρέπει να μείνει παραπάνω από 1 ώρα πάνω στο κεφάλι μας.

Είμαι έγκυος. Μπορώ να κάνω σφράγισμα σε ένα δόντι που χρειάζεται;
Ο οδοντίατρος θα πρέπει να γνωρίζει την ιδιαιτερότητα της κατάστασής μας. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας και κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο μπορεί να γίνουν κάποια σφραγίσματα μιας η δόση της τοπικής αναισθησίας είναι μικρή. Όταν μάθουμε ότι είμαστε έγκυοι μετά την ανακοίνωση στους συγγενείς το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να κλείσουμε ραντεβού στον οδοντίατρο μας για καθαρισμό. Επειδή η διάρκεια της εγκυμοσύνης μας είναι ιδιαιτέρως επιρρεπής για την στοματική μας υγιεινή θα πρέπει να ακολουθούμε και τη σωστή οδοντιατρική φροντίδα στο σπίτι, με καθημερινό και επιμελές βούρτσισμα.

Έχω ακούσει ότι το η χρήση του κινητού επηρεάζει το έμβρυο. Πρέπει να την ελαττώσω; Και τι γίνεται με τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές;
- Κινητό: Καλό θα είναι να ελαττώσουμε τη χρήση του κινητού μας τηλεφώνου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας. Έρευνες έδειξαν ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει την συμπεριφορά του βρέφους.
- Φούρνος μικροκυμάτων: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μας δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε τη συνήθειά μας να ζεσταίνουμε το φαΐ στο φούρνο μικροκυμάτων. Το θέμα είναι να γίνεται η σωστή χρήση του. Πχ δεν τρώμε κατευθείαν το φαΐ από το φούρνο μικροκυμάτων, το αφήνουμε λίγο στην άκρη προκειμένου να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου. Επίσης καλό θα είναι να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τον φούρνο μικροκυμάτων μας όταν αυτός είναι παλιός.

Μην ξεχνάς!
Και στην 7η εβδομάδα κύησης το τσιγάρο, το αλκοόλ και οι λοιπές βλαβερές συνήθειες πρέπει να μείνουν έξω από την καθημερινότητα σου, ενώ καλό είναι να γνωρίζεις τις συνηθέστερες παθήσεις στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η απειλητικότερη εξ αυτών, η αποβολή. Δες λοιπόν γιατί συμβαίνει και πώς μπορείς να το ξεπεράσεις. Αν είσαι εργαζόμενη, πρέπει να ξέρεις τι προβλέπει ο νόμος για την εργασία και την εγκυμοσύνη ανάλογα με το αν απασχολείσαι στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα για να προετοιμάσεις τη ζωή σου αναλόγως. Ανάμεσα στα συμπτώματα της εννιάμηνης κύησης, υπάρχουν και οι πέντε ντροπές της εγκυμοσύνης που καλό είναι να τις γνωρίζεις για να μπορείς να τις αντιμετωπίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου