Παιχνίδι εκμάθησης με πλαστικά καπάκια

Τα απογεύματα μας όταν ο μεγάλος γιός δεν εχει κάποιου είδους δραστηριότητα , δεν βγαίνω καθόλου από το σπίτι,, οπότε καταλαβαίνετε από το μεσημέρι που  έχει τελειώσει τα διαβάσματα του σκέπτομαι να περάσουμε κάπως δημιουργικά τα απογεύματα μας. Μην νομίζετε και εγώ πολλές βαριέμαι και τους αφήνω να έχουν μια μπάλα μέσα στο σπίτι και να την κλωτσάνε, αλλά ώρες αυτή η φασαρία της μπάλας με τρελαίνει.

Την προηγούμενη εβδομάδα, εκεί που είχαμε μαζέψει τα πλαστικά καπάκια από τα μπουκάλια μου ήρθε μια ιδέα. Αρχικά σκέφτηκα τον μικρό γιο <<2 ετών>> να ξεχωρίσουμε σε μπολ τα διάφορα χρώματα έτσι είναι μια ωραία απασχόληση που οξύνει το μυαλό του και το βάζει να σκεφτεί. 
 Τα παιδιά μαθαίνουν τα χρώματα κάνοντας πρώτα ταύτιση το ίδιο με το ίδιο και στη συνέχεια αρχίζουν και ξεχωρίζουν, δείχνουν και ονομάζουν τα βασικά χρώματα.
 Πήρα σε ένα μπολ τα διάφορα καπάκια και του έβαλα 3 άδεια μπολ και του εξήγησα τι να κάνει. 
Μέσα σε λίγα λεπτά το έκανε και του άρεσε τόσο πολύ που τα ξανά άδειασε στο αρχικό μπολ και ξανά πάλι τα ξεχώρισε. Στη συνεχεια του ζήτησα να κατηγοριοποιήσουμε τα χρωματιστά καπάκια και να τα ονοματίσουμε συγχρόνως.
 Η αλήθεια είναι το μπλε το έλεγε μπε, το πράσινο πα και το ροζ ρο . Δεν έχει σημασία, αν δεν τα έλεγε σωστά, ξέρω όμως ότι σε λίγους μήνες θα τα λέει ολόσωστα. 
Συνδυάστε το χρώμα με καθημερινά αντικείμενα ή παιχνίδια του παιδιού

Σε αυτή την ηλικία μπορεί το παιδί να μην έχει αρχίσει να μιλάει ακόμη αλλά καταλαβαίνει απόλυτα και μπορεί να συνεργαστεί στις απλές αυτές δραστηριότητες εκμάθησης των χρωμάτων. Τα παιδιά που έχουν ήδη αναπτύξει τον λόγο τους ζητάμε όχι μόνο να το δείξουν αλλά και να το ονομάσουν.
 Τη διαδικασία την επανέλαβε αρκετές φορές, ώσπου βαρέθηκε, εκεί που τα μάζευα μου ήρθε μια ιδέα να γράψω ένα γράμμα της αλφαβήτου σε κάθε καπάκι και έτσι να τα βάλει σε κατηγορίες ανά γράμμα, η αλήθεια είναι δυσκολεύτηκε αλλά μετά αφού μυήθηκε τις κινήσεις μου , έβλεπε τα γράμματα και το επανέλαβε. Τέλος αφού περάσαμε σχεδόν μια ώρα και κάτι να ασχολούμαστε, ήρθε ο μεγάλος γιος 7,5 χρονών και μου ήρθε ακόμη μια ιδέα να φτιάξουμε λέξεις με τά γράμματα που είχαμε.
 Έτσι πως φτάσαμε να παίζουμε λεξομάνια, ούτε εγώ το κατάλαβα. Η αλήθεια είναι οτι ο μικρός ήταν μέσα στα πόδια μας και μας τα κλωτσούσε, και έτσι χάλασε πολλές φορές το παιχνίδι. 

Δεν πτοηθήκαμε ,το βράδυ , αργά το βράδυ αφού κοιμήθηκε το μικρό ξεκινήσαμε δεύτερο γύρο με τον μεγάλο. 

Τον βοήθησε πολύ να μάθει κάποιες λέξεις που νόμιζε ότι γραφόταν αλλιώς. 
Στο τέλος αποφάσισα να ανέβουμε λίγο επίπεδο δυσκολίας και έτσι αποφάσισα να βρούμε λέξεις που υπάρχουν μέσα στο σπίτι, (άλλη μέρα βρίσκαμε λέξεις-ζώα). 
 Πραγματικά το ευχαριστηθήκαμε και οι δυο παρά πολύ. Θα πω μονό ότι τα παιδιά μας, ξέρουν να παίζουν με απλά πράγματα και τα κάνουν ευτυχισμένα 

Αν θέλετε και εσείς να περάσετε όμορφα και δημιουργικά κάντε το . Είναι ανέξοδο και πολύ διασκεδαστικό

Tα πλαστικά καπάκια δεν τα πετάμε ποτέ, είτε τα χαρίζουμε σε μέρη που μαζευουν καπάκια ή μπορούμε κάποια απο αυτά να τα χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο και νέο. Αν έχετε μαζέψει αρκετά, δείτε παρακάτω μερικούς τρόπους για να φτιάξετε από διακοσμητικά αντικείμενα έως παιχνίδια.

Καλή επιτυχία και σας εύχομαι να 'εχετε ένα δημιουργικό απόγευμα με το παιδί σας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου