Σε τι χρησιμεύει το συρτάρι κάτω από τον φούρνο;

Χώρος αποθήκευσης ταψιών; Χώρος για τις φόρμες κέικ; 

Οι παλιές κουζίνες έχουν ένα συρτάρι κάτω από τον φούρνο. Ποτέ μου δεν αναρωτήθηκα σε τι χρησιμεύει, γιατί το θεώρησα δεδομένο ότι είναι για να αποθηκεύεις τα ταψιά.

Και όμως οι παλιές νοικοκυρές όπως η γιαγιά μου, ξέρουν περισσότερα πράγματα από εμάς τις νέες νοικοκυρές. Η χρήση δεν είναι για να βάζουν τα ταψιά οτιδήποτε άλλο όπως τηγάνια η φόρμες του κέικ. 

Ο περισσότερος κόσμος λοιπόν, αποθηκεύει στο συρταράκι αυτό ταψιά, λαδόκολλες, φόρμες για κέικ. 
Αυτό λοιπόν  είναι ότι το συρταράκι αυτό είναι θάλαμος συντήρησης! Κάτι όμως που έχει ακριβώς το ίδιο μέγεθος με τα ταψιά του φούρνου, κάτι ότι είναι ακριβώς από κάτω, οπότε έχεις άμεση πρόσβαση, έγινε θήκη ταψιών.
 Οι κατασκευαστές λοιπόν , σκέφτηκαν αυτήν την όμορφη θέση, ώστε να αφήσεις δυο πιατάκια και να τα βρεις ζεστά. 


sirtari-koyzinas-coolkids
Σε τι χρησιμεύει το συρτάρι κάτω από τον φούρνο
Αν αναρωτηθήκατε ποτέ ποια είναι η χρησιμότητα του συρταριού που υπάρχει κάτω από τον φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας τότε πρέπει να διαβάσετε αυτό το άρθρο.
Σίγουρα θα έχετε προσέξει ότι κάτω από τον φούρνο μιας συμβατικής (δηλαδή απλής, όχι εντοιχισμένης) ηλεκτρικής κουζίνας υπάρχει ένα συρτάρι.

Οι περισσότεροι από εμάς μάλιστα το χρησιμοποιούμε κιόλας σαν αποθηκευτικό χώρο για τα ταψιά μας. Είναι όμως πράγματι αυτή η χρήση του ή μήπως όχι;  
Όχι, λοιπόν, το συρτάρι του φούρνου δεν είναι για την αποθήκευση των ταψιών και των λοιπών μαγειρικών σκευών που τοποθετούμε συνήθως, αν και βολεύει μια χαρά και για αυτόν τον σκοπό.

Η πραγματική χρήση του εν λόγω συρταριού είναι ως θερμοθαλάμου, δηλαδή με απλά λόγια είναι ένας χώρος που χρησιμοποιείται για να διατηρεί ζεστό το φαγητό αφού αυτό ψηθεί και μέχρι να το φάμε.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το συρτάρι αυτό υπάρχει μόνο στις συμβατικές κουζίνες. Στις εντοιχισμένες πωλείται χωριστά κάτι αντίστοιχο, το λεγόμενο "θερμαινόμενο συρτάρι" ή θερμοθάλαμαος, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από τον φούρνο ή όπου αλλού θέλουμε.

Γιατί να μην χρησιμοποιούμε τον ίδιο τον φούρνο σαν θερμοθάλαμο;

Πολλές νοικοκυρές χρησιμοποιούν τον ίδιο τον θάλαμο του φούρνου για να διατηρούν ζεστό το φαγητό. Αυτό όμως είναι λάθος και ο λόγος είναι ο εξής.
Πολύ απλά υπάρχει ο κίνδυνος, ειδικά αν ψήναμε σε δυνατή φωτιά, ο φούρνος να είναι υπερβολικά ζεστός και να συνεχίσει να ψήνει το φαγητό μας.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το φαγητό να στεγνώσει και να γίνει σαν λάστιχο ή ακόμη και να αρπάξει, δηλαδή να καεί. Ο θερμοθάλαμος λοιπόν που υπάρχει κάτω από τον φούρνο είναι ακριβώς για αυτήν την δουλειά και χωρίς τα προβλήματα αυτά.
Έτσι το φαγητό θα διατηρείται ζεστό για να το σερβίρουμε όταν μαζευτεί η οικογένεια ή οι καλεσμένοι μας γύρω από το τραπέζι.



Να σημειωθεί ότι στον θάλαμο αυτό δεν μπορούμε να ζεστάνουμε φαγητό που ήταν κρύο (είτε στο ψυγείο, είτε ακόμη και σε θερμοκρασία δωματίου) παρά μόνο να διατηρήσουμε ζεστό φαηγτό που βγήκε από τον φούρνο και φυσικά με την προϋπόθεση να είχε δουλέψει ο φούρνος πιο πριν.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου