Παραμύθι χωρίς όνομα - Ο μυστικός Κήπος - Εκδόσεις Μίνωας

 Κλασικά διαχρονικά βιβλία, που τα διάβαζα όταν ήμουν μικρή και τώρα τα διαβάζουν τα παιδιά μου. Το παραμύθι χωρίς όνομα της Πηνελόπης Δέλτα  αλλά και άλλα,  όπως ο μυστικός κήπος από τις εκδόσεις Μίνωας μου αρέσει γιατί είναι καλογραμμένο αλλά και το εξώφυλλο τους,  η συλλογή γαλάζια βιβλιοθήκη με έχουν εντυπωσιάσει τόσο πολύ που έχω όλα τα βιβλία.

Παραμύθι χωρίς όνομα
Αν και γράφτηκε πριν από έναν αιώνα, το 1911, το Παραμύθι χωρίς όνομα έχει μεγάλες αναλογίες με τη σημερινή περίοδο. Παρουσιάζει μια χώρα που κατέρρευσε οικονομικά αλλά και σε επίπεδο αξιών, λόγω της αστόχαστης πολιτικής ηγεσίας και της ιδιοτέλειας των αξιωματούχων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τον πλούτο της προς όφελός τους.


Η κατάσταση οδήγησε πολλούς κατοίκους, ιδιαίτερα νέους, στα ξένα και διευκόλυνε τους γείτονες που επιβουλεύονταν τη Χώρα των Μοιρολάτρων, όπως την ονομάζει η Δέλτα. Το Βασιλόπουλο, όμως, με τη βοήθεια της Γνώσης, της κυρα-Φρόνησης, της αδελφής του Ειρηνούλας και πολλών ανώνυμων συμπατριωτών του θα βρει τον τρόπο να αλλάξει τη μοίρα της χώρας, εμφυσώντας στους κατοίκους της πνεύμα δημιουργικότητας, θάρρους, εργατικότητας και προσφοράς στο κοινό καλό.
Παραμύθι χωρίς ονομα Μίνωας
Όταν η Πηνελόπη Δέλτα εξέδιδε το βιβλίο της, θεωρήθηκε ότι οι χαρακτήρες της συμβόλιζαν πολιτικά πρόσωπα και ότι συνέδεε τα γεγονότα της αφήγησης με τα σύγχρονά της ιστορικά γεγονότα, μπορούμε όμως να πούμε με βεβαιότητα πως έναν αιώνα μετά στις μέρες μας το βιβλίο δεν έχει χάσει διόλου τον επίκαιρο χαρακτήρα του. Το βασίλειο των Μοιρολάτρων που περιγράφεται θυμίζει τις κακοδαιμονίες και τις κακοτοπιές της σύγχρονης Ελλάδας.
παραμύθι χωρίς όνομα Μίνωας
Το Παραμύθι χωρίς όνομα  είναι ένα διαχρονικό βιβλίο, κυρίως χάρη στις αξίες που εκφράζει: ήθος, αξιοπρέπεια, μαχητικότητα.

 Ο μυστικός κήπος 

Από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, το 1911, "O Μυστικός Κήπος" της Φράνσις Χόντγκσον Μπάρνετ έχει ενθουσιάσει πολλές γενεές παιδιών. Είναι η ιστορία της Μαίρης, μιας κακομαθημένης ορφανής, που την πηγαίνουν στην Αγγλία για να ζήσει στο τεράστιο σπίτι του θείου της,όπου βασιλεύει το μυστήριο και η θλίψη  χτισμένο στη μελαγχολική περιοχή του Γιορκσάιρ. Ενώ περιδιαβάζει το μεγάλο πάρκο του σπιτιού, η Μαίρη ανακαλύπτει έναν μικρό ξεχωριστό κήπο, περιστοιχισμένο από ψηλό, πέτρινο τοίχο. Στην αρχή φαίνεται σαν να μην υπάρχει είσοδος για να μπει μέσα, αλλά τελικά η Μαίρη βρίσκει πρώτα ένα κλειδί και μετά μια πόρτα. Γιατί, αναρωτιέται, είναι κλειδωμένος αυτός ο κήπος; Πολύ σύντομα, θα βρει την απάντηση στις απορίες της
Μυστικός κηπος Μινωας

Η Μαίρη Λένοξ μεγαλώνει στην Ινδία, περιτριγυρισμένη από ανθρώπους που της έκαναν όλα τα χατίρια. Μετά τον ξαφνικό θάνατο των γονιών της, αναγκάζεται να πάει στην Αγγλία και να ζήσει στο αρχοντικό του θείου της.

Εκεί η μικρή Μαίρη νιώθει απέραντη μοναξιά ώσπου ανακαλύπτει, ανάμεσα στα περιβόλια και στα πάρκα του αρχοντικού, έναν περίφρακτο κήπο που έχει μείνει για χρόνια κλειδωμένος. Η Μαίρη επίσης μαθαίνει την αξία της φιλίας, όταν γνωρίζει τον Ντίκον, ένα χαρισματικό αγόρι που γοητεύει ανθρώπους και ζώα. Αλλά το τεράστιο αρχοντικό κρύβει κι άλλα μυστικά. Ποιος κλαίει και φωνάζει τις νύχτες; Και ποιος είναι ο Κόλιν, το ανήμπορο αγόρι που βρίσκει η Μαίρη σε μια κρυφή κάμαρα;

Ο Μυστικός κήπος, μυθιστόρημα συναρπαστικό και αισιόδοξο, θεωρείται ένα από τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 20ού αιώνα, ευρύτατα δημοφιλές μέχρι τις μέρες μας.


Τη συλλογή Γαλάζια βιβλιοθήκη θα τα βρείτε στις εκδόσεις Μίνωας



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου