Γιατί πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις συνταγές ζαχαροπλαστικής

Αν δεν το πάθεις δεν θα μάθεις. Βλέπεται παθούσα είμαι

Όσο κι αν σας φανεί περίεργο, υλικά, θερμοκρασίες, χρόνοι (π.χ. ψησίματος, ανάπαυσης στο ψυγείο, κλπ) και γενικά όλες οι οδηγίες πρέπει να τηρούνται και μάλιστα με θρησκευτική ευλάβεια.

Θα έχετε ακούσει για παράδειγμα ότι για την τάδε συνταγή το βούτυρο ή τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή για την άλλη συνταγή όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία ψυγείου κλπ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ακολουθήσετε οπωσδήποτε. πιστέψτε με ισχύει. Αυτά που κοροίδευα κάποτε τα έκανα λάθος. Τώρα όμως όχι

Κι αυτό γιατί εδώ δεν τίθεται θέμα γεύσης. Την ίδια γεύση έχει το βούτυρο στους 4 και στους 25 βαθμούς. Στην ζαχαροπλαστική υπάρχει θέμα με τις υφές και με το πως θα "δέσουν" τα υλικά. Για αυτό καλό είναι να ακολουθούμε την συνταγή κατά γράμμα ακόμη κι αν δεν κατανοούμε εντελώς το γιατί.

Για παράδειγμα στα σιροπιαστά γλυκά, για να πετύχει το σιρόπιασμα θα πρέπει απαραιτήτως το ένα από τα δύο (είτε το γλυκό, είτε το σιρόπι) να είναι κρύο και το άλλο ζεστό, χωρίς να έχει σημασία ποιο θα είναι το ζεστό και ποιο το κρύο.

Επίσης πολλές φορές οι συνταγές αναφέρουν "παράξενες" ποσότητες όπως πχ ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε 172 γρ ζάχαρη ή 3 και 1/4 ποτήρια νερό. Πολλές φορές τα όχι και τόσο στρογγυλά νούμερα ίσως προέκυψαν από κάποια μετατροπή από άλλο σύστημα μονάδων (πχ το αμερικάνικο).
Σε κάθε περίπτωση, οι αναλογίες πρέπει να τηρούνται, οπότε καλό είναι να αφήσουμε για λίγο στην άκρη τους πειραματισμούς, τουλάχιστον όσον αφορά σε αυτό το κομμάτι.
Δεν υπάρχουν συνταγές που μπορούμε να "παίξουμε";

Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις στον παραπάνω κανόνα. Στις εξαιρέσεις συγκαταλλέγονται οι περισσότερες ζύμες όπως πχ τα κέικ. Εκεί χωράνε κάποιοι πειραματισμοί κυρίως με τα υλικά και όχι με τους χρόνους ή τις θερμοκρασίες ψησίματος.
Επίσης μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλές παραλλαγές του αγαπημένου μας γλυκού "παίζοντας" με τις λεπτομέρειες και με τις γαρνιτούρες.
Αν για παράδειγμα μας αρέσει το τσιζ κέικ, αλλά έχουμε βαρεθεί λίγο την καταπληκτική, κατά τα άλλα, μαρμελάδα φράουλα, μπορούμε να δοκιμάσουμε κάποια άλλη όπως για παράδειγμα μαρμελάδα από μύρτιλλα, που είναι εξαιρετική, ή από φραμπουάζ.
Στην ίδια λογική, μπορούμε να το πάμε ακόμη πιο πέρα και να δοκιμάσουμε να χρησιμοποιήσουμε για γαρνιτούρα κάποιο γλυκό του κουταλιού ή ακόμη και κάτι εντελώς διαφορετικό, όπως για παράδειγμα σοκολάτα, δημιουργώντας ένα εντελώς διαφορετικό γλυκό.

Στην αντίθετη περίπτωση  δεν χρειάζεται να ακολουθούμε πιστά τις συνταγές μαγειρικής

Στους περισσότερους από εμάς αρέσει να ασχολούμαστε με την μαγειρική, σε άλλους λιγότερο και σε άλλους περισσότερο. Ψάχνουμε συνεχώς καινούργιες συνταγές για να ικανοποιήσουμε την περιέργεια μας, αλλά και για να εντυπωσιάσουμε τους φίλους και την οικογένεια μας.

Ωστόσο, για να πετύχουμε το "τέλειο" αποτέλεσμα δεν είναι εντελώς απαραίτητο να κολλήσουμε με την συνταγή που βρήκαμε και να την ακολουθήσουμε κατά γράμμα. Μάλιστα υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μην το κάνουμε αυτό.
Οι πιο σημαντικοί λόγοι οι οποίοι μας δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να ακολουθούμε πιστά τις συνταγές μας είναι οι εξής:
Για να προσαρμόσουμε την συνταγή στα προσωπικά μας γούστα
Το πιο σημαντικό είναι να φτιάχνουμε πιάτα που θα αρέσουν τόσο σε εμάς, όσο και στα αγαπημένα μας πρόσωπα, με τα οποία άλλωστε θα τα μοιραστούμε. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές ίσως "επιβάλλεται" να "πειράξουμε" μια συνταγή.

Αν για παράδειγμα δεν μας αρέσει το καυτερό, αλλά παρόλα αυτά θέλουμε να φάμε μεξικάνικο, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το τσίλι με γλυκιά πάπρικα. Έτσι δεν χάνουμε την γεύση και δημιουργούμε μια παραλλαγή που είναι στα μέτρα μας.

Αντίστοιχα μπορούμε να αντικαταστήσουμε όσα υλικά θέλουμε δημιουργώντας παραλλαγές και γιατί όχι ακόμη και εντελώς καινούργια πιάτα και φυσικά το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με τις ποσότητες ή τους χρόνους ψησίματος.
 Για να αυξήσουμε τη δημιουργικότητα μας
Η μαγειρική σε μεγάλο βαθμό είναι δημιουργικότητα. Για αυτό λοιπόν, αντί να κολλάμε με τις συνταγές, καλό είναι να πειραματιζόμαστε αναζητώντας καινούργιους γευστικούς συνδυασμούς.
Άλλωστε πολλές συνταγές, σάλτσες, περίεργα πιάτα κλπ, προήλθαν ακριβώς από τέτοιους πειραματισμούς. Αν μπορούν να το κάνουν οι σεφ, γιατί όχι κι εμείς. Βάλτε λοιπόν την φαντασία σας να δουλέψει και δώστε του να καταλάβει.

  Για να κάνουμε οικονομία υλικών και χρημάτων
Το να κολλήσετε σε αυτά που λέει μια συνταγή ίσως δεν είναι ότι καλύτερο από οικονομικής άποψης.
Για παράδειγμα μπορείτε να "αξιοποιήσετε" παραπλήσια υλικά που πιθανώς έχετε στο σπίτι, αντί να αγοράσετε ακριβώς αυτό που ζητάει η συνταγή, ιδίως αν πρόκειται για ακριβά υλικά. Για παράδειγμα μπορείτε να αντικαταστήσετε σε μια συνταγή τα καρύδια με αμύγδαλα ή το κρέας με θαλασσινά.
Επίσης πολλές φορές ενδέχεται να βρείτε κάποια παραπλήσια είδη σε προσφορά ή μπορείτε να επιλέξετε ένα προϊόν κατεψυγμένο ή σε κονσέρβα, αντί για το φρέσκο. Έτσι, και δεν θα παρεκκλίνετε πολύ από τη συνταγή και την γεύση που θέλετε να πετύχετε και ταυτόχρονα θα κάνετε και σημαντική οικονομία.

Επίσης, με αυτόν τον τρόπο το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου καλό και θα έχετε εξοικονομήσει και κάποιο χρήματα. Μπορεί η διαφορά να σας φανεί μικρή, αλλά αν το κάνετε αυτό συνέχεια, θα δείτε ότι σε βάθος χρόνου το όφελος θα είναι σημαντικό.

Καλά μαγειρέματα λοιπόν!



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου