Πώς να καθαρίζουμε σε βάθος το σπίτι και τα ρούχα μας την περίοδο του κορωνοϊού

Τις τελευταίες μέρες  μας έχει πιάσει μια… μανία να καθαρίζουμε  τα πάντα στο σπίτι μας; Ακόμα κι αν οι επίσημες ιατρικές οδηγίες κάνουν λόγο βασικά για καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών με χλιαρό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν για τα μικρόβια που μπαίνουν και μπορεί να επιβιώνουν μέσα στα σπίτια.

Να καθαρίζω το σπίτι συχνότερα; Είναι μια ερώτηση που απασχολεί όλους μας

 Οι ερευνητές του CDC βρήκαν, ότι ο ιός επιβιώνει σε κάποιες «άψυχες» επιφάνειες, όπως ο σκελετός του κρεβατιού, τα πόμολα στις πόρτες και τα ντουλαπάκια κουζίνας για περισσότερες από 9 μέρες, οπότε η τακτική καθαριότητα είναι σημαντική.

Ωστόσο, ο Dr. Rick Martinello του Yale New Haven Health System, πιστεύει, ότι η ασθένεια διασπείρεται βασικά μέσω βήχα και φτερνίσματος, οπότε δεν συνιστά τίποτε περισσότερο από το τυπικό καθάρισμα που γίνεται σε ένα τυπικό νοικοκυριό.

Αν ανησυχείτε, ωστόσο, κι αν στο σπίτι σας δέχεστε συχνά επισκέπτες, κακό δεν είναι να καθαρίζετε λίγο συχνότερα τις παραπάνω επιφάνειες.

Τι προϊόντα καθαρισμού να χρησιμοποιώ; Οι ειδικοί είναι λίγο δύσπιστοι αναφορικά με τα καθαριστικά με φυτική βάση, τα οποία δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στο να ουδετεροποιούν τον Covid-19, σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας του New York University, Dr Robyn Gershon. Η ίδια συνιστά να προτιμάμε το κλασικό λευκαντικό και να το χρησιμοποιούμε για να απολυμαίνουμε τα αντικείμενα στο σπίτι που ακουμπάμε συχνά, όπως τα πόμολα, τις κουπαστές και τους διακόπτες. Οι ειδικοί λένε, ότι τα περισσότερα απολυμαντικά μαντηλάκια ή σπρέι είναι αποτελεσματικά στις επιφάνειες, εφόσον αυτές παραμένουν υγρές για μερικά λεπτά. Και επιμένουν, ότι τα πιο απλά καθαριστικά είναι και τα πιο αποτελεσματικά.

Μπορούν τα μικρόβια να επιζήσουν στα ρούχα μας;

Δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα στοιχεία που να δείχνουν, ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από ύφασμα σε άνθρωπο, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Harvard, οπότε δεν χρειάζεται να κάψετε τα ρούχα σας ακόμα. Μπορούμε, όμως, να λάβουμε υπ’όψιν την εδώ και χρόνια συμβουλή του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να πλένουμε τα εσώρουχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια στους 60 βαθμούς ή στους 40 με απορρυπαντικό που περιέχει λευκαντικό, αν θέλουμε να αποτρέψουμε τη διασπορά μικροβίων. Ακόμα πιο συνεπείς στο πλύσιμο πρέπει να είμαστε αν κάποιος έχει βήξει πάνω μας ή αν χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επιφάνειες που πρέπει να καθαρίζουμε συχνά

Οι διακόπτες, τα τηλεκοντρόλ και τα κινητά τηλέφωνα αγγίζονται κατά μέσο όρο 3,3 φορές ανά ώρα, ενώ το πρόσωπό μας το αγγίζουμε 3,6 φορές ανά ώρα, σύμφωνα με το University of Arizona. Το πόσο συχνά, όμως, πρέπει να καθαρίζονται τα αντικείμενα αυτά δεν είναι σαφές, δεδομένου ότι τα σωματίδια του ιού μπορούν να επιβιώσουν σε σκληρές επιφάνειες για λίγες ώρες.

Ο δε καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας του University of Southampton λέει, ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει πέντε μέρες πάνω σε επιφάνειες από ατσάλι, γυαλί, κεραμικές και πλαστικό, οπότε καλό είναι να καθαρίζουμε τακτικά το κινητό μας τηλέφωνο, ή άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε συχνά στη δουλειά μας, π.χ. το πληκτρολόγιο ή το στυλό μας.


Μπόρα είναι θα περάσει.  Αφοπλιστείτε με υπομονή


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου