Εκδόσεις Άγκυρα: Το πολύχρωμο παιδί

Τέτοια βιβλία όπως το πολύχρωμο παιδί εκδόσεις  Άγκυρα αξίζει να το διαβάσετε και εσείς οι ενήλικες για να αφυπνιστείτε και τα παιδιά μας. Το συγκεκριμένο   βιβλίο μιλάει για την διαφορετικότητα και την αποδοχή των άλλων. 


Οι λαοί πολεμούν, αντιμάχονται, εξουσιάζουν ο ένας τον άλλον και μπαίνουν σε έναν αγώνα για να αναδειχτούν οι πιο ισχυροί. Η παρουσία του πολύχρωμου παιδιού τονίζει ότι όλες οι φυλές αποτελούν μια ενιαία οντότητα, την ανθρωπότητα και παρά την επίπλαστη και δυστυχώς κυρίαρχη έχθρα ανάμεσα τους, όταν τραυματίζεται ο μαύρος, ματώνει ο λευκός, όταν πληγώνεται ο κόκκινος πονάει ο κίτρινος.
Τέτοιες ιστορίες αξίζει να διαβάζουμε στα παιδιά! Την διαφορετικότητα, την αποδοχή των άλλων, τις φιλίες και το ξεπέρασμα του ίδιου μας του εαυτού

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα παραμύθια κατάλληλα για την ανάπτυξη θετικών στάσεων προς τη διαφορετικότητα. Σημαντικά κριτήρια για την επιλογή τους είναι ο σκοπός για τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί το παραμύθι, η ηλικία των παιδιών και το γλωσσικό υπόβαθρο το οποίο έχουν. Είναι απαραίτητο το περιεχόμενο να συνδέεται με τους στόχους του εκπαιδευτικού και να ανταποκρίνεται σε αντιλήψεις θετικές προς τη διαφορετικότητα, χωρίς να παραπέμπει με έμμεσο ή άμεσο τρόπο σε παραδοσιακές αντιλήψεις που θέλουν τα άτομα που διαφέρουν.
Πόσο διαφορετικός ήταν απ’ όλους αυτούς ή πόσο ίδιος ήταν τελικά μ’ αυτούς; Στο σώμα του τους έκλεινε όλους. Στηριζόταν σε μαύρα πόδια, δούλευε με κίτρινα χέρια, ανέπνεε σε κόκκινο σώμα, μιλούσε και γελούσε με το λευκό του πρόσωπο.
Τώρα ήταν όλοι μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο. Ένας πολύχρωμος ανάμεσα σε μονόχρωμους ανθρώπους, που όμως είχαν τα χρώματά του.  Τελικά δεν ήταν και τόσο διαφορετικός, αλλά κι αν ήταν, σίγουρα αυτό δεν ήταν τόσο κακό!
Ποιος μπορεί άλλωστε να αρνηθεί ότι ο κόσμος μας είναι πιο όμορφος όταν μπορεί να είναι φτιαγμένος με πολλά χρώματα;

Μια ιστορία που μιλά για τον σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα, την αξία της ειρήνης και της φιλίας, καθώς και για την ανάγκη να μάθουμε όλοι να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας.

Το βιβλίο θα το βρείτε στις εκδόσεις Άγκυρα



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου