Πετάξαμε και φέτος τον χαρταετό.

Ναι, τον πετάξαμε και φέτος. Μπορεί λόγω κορωνοιού να ακυρώθηκαν όλες οι καρναβαλίστικες εκδηλώσεις, όμως δεν πτοηθήκαμε. Πήραμε τον χαρταετό μας, και μια μέρα νωρίτερα από την καθιερωμένη {Καθαρά Δευτέρα} πήγαμε και τον πετάξαμε στο γήπεδο του χωριού.  Ναι το ευχαριστηθήκαμε, μια μέρα με λίγο δροσερό αεράκι ευνόησε το πέταγμα, και το είχαμε περίπου μια ώρα ψηλά, να πετάει καμαρωτός  στον ουρανό.

Το έθιμο το περνάμε και στα παιδιά μας. Κάθε διατήρηση λαϊκού εθίμου είναι βήμα προς την Ελευθερία.  Είναι πράξη δράσης ενάντια στην άχρωμη λαίλαπα του τσιμέντου που σκλαβώνει την ψυχή μας. Κάθε ματιά στον ουρανό είναι δήλωση αλήθειας. 


Από τα πιο γνωστά έθιμα το οποίο περνά από γενιά σε γενιά είναι και αυτό του πετάγματος του χαρταετού. Όλοι λίγο ή πολύ έχουν πετάξει την Καθαρά Δευτέρα (κυρίως) έναν χαρταετό της αρεσκείας τους. Λίγοι όμως γνωρίζουν γιατί πετάμε αετό αυτή τη μέρα, πώς ξεκίνησε το έθιμο.
 Μη νομίζετε και εμείς δεν γνωρίζαμε , μέχρι που με έκανε μια ερώτηση ο γιος μου γιατί πετάμε τον χαρταετό και εκεί έμεινα παγωμένη χωρίς να ξέρω τι να απαντήσω.  Οπότε λοιπόν σας αναφέρω και εσάς που ίσως κάποιοι δεν γνωρίζετε

 Ο χαρταετός που πετάμε την Καθαρά Δευτέρα, δεν είναι απλώς ένα ακόμα παιχνίδι, που ίπταται στον αέρα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με αρχαίες θεωρίες το πέταγμα   στα ύψη και ο χορός του με τον άνεμο, ψηλά στον καταγάλανο ουρανό,  υποδηλώνει την ανάταση, την κάθαρση της ψυχής μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς.
 Ως χριστιανική θεώρηση το πέταγμα του αετού συμβολίζει το ανθρώπινο πνεύμα που είναι πλασμένο για να πετά στα ουράνια και με αυτόν τον τρόπο είναι σα να ερχόμαστε πιο κοντά στον Θεό.
 Σε κάθε χώρα, το πέταγμα του χαρταετού παίρνει μια εντελώς διαφορετική διάσταση, καθώς με διάφορους τρόπους, συσχετίζεται με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Πάντως, είτε ως παιχνίδι και συνήθεια του χθες είτε ως παιχνίδι του σήμερα μα και του αύριο, το πέταγμα του χαρταετού έχει τη δύναμη, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους του έτους για κάθε χώρα, να ξεσηκώνει σε όλο τον κόσμο μικρούς και μεγάλους και να τους παρασύρει σ’ ένα διαφορετικό, αλλά πάντοτε πολύχρωμο πανηγύρι χαράς.
 Ο χαρταετός είναι επιλογή του μεγάλου γιου με την αγαπημένη του ομάδα. Σας εύχομαι καλή σαρακοστή και του χρόνου να είμασε γεροί. 



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου