Εκδόσεις Άγκυρα: Το χάος που δημιουργήσαμε, της Μισέλ Λορντ

“Το χάος που δημιουργήσαμε”  δεν έχει χιούμορ. Αν και νόμιζα μόλις πήρα το βιβλίο στα χέρια μου ότι θα ήταν μια ξεκαρδιστική ιστορία, τελικά δεν έχει χιούμορ γιατί το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ο ρεαλισμός, ο οποίος στην περίπτωση της οικολογικής κρίσης είναι ένα αλυσιδωτό τραύμα που δεν χωρά το χιούμορ.
 Πρόκειται για ένα βιβλίο που αφορά τη περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που κατορθώνει μέσω του λιτού, κοφτού λόγου και του κλιμακωτού του χαρακτήρα να χτυπήσει τις ευαίσθητες χορδές κάθε ανθρώπου και να εμπνεύσει τα παιδιά-αναγνώστες του να δράσουν.
Η αλόγιστη χρήση πολύτιµων ανόργανων υλικών µειώνει τα αποθέµατά τους. Μοντέλα υπερπαραγωγής και υπερκατανάλωσης συνδέονται µε σπατάλη ενέργειας και απόρριψη πολλών «σκουπιδιών», µε προβλήµατα στο περιβάλλον. Η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης, αποτελεί βασικό στόχο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αφού τα σηµερινά παιδιά είναι οι αυριανοί πολίτες και ταυτόχρονα µπορεί να λειτουργήσουν ως ζωντανοί, ελπιδοφόροι πυρήνες διάχυσης της πληροφορίας σε τοπικό, εθνικό και παγκόσµιο επίπεδο. 
 Σκοπός του βιβλίου είναι η πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση παιδιών, νέων αλλά και ενηλίκων, σε σχέση µε τη χρήση των φυσικών πόρων, τη σπατάλη ανόργανων και οργανικών υλικών, τα προβλήµατα ρύπανσης από τα υλικά απόρριψης. 

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσµου για ένα καθαρό περιβάλλον µέσα από βιωµατικές εµπειρίες. Σκοπός δεν είναι απλά το µάζεµα των σκουπιδιών και η ανακύκλωση, αλλά η γενικότερη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για τη µείωση της κατανάλωσης υλικών, για τη διαχείριση των απορριµµάτων
 Τα παιδιά αυτά μας ξεναγούν στο “χάος που δημιουργήσαμε”. Και ο πρώτος πληθυντικός αφορά όλους μας και όχι  μόνο για αυτά τα συγκεκριμένα 4 παιδιά.
 Τα ψάρια κολυμπούν, η φώκια τρώει τα ψάρια, το δίχτυ πιάνει τη φώκια, η βάρκα ρίχνει τα δίχτυα, το ρεύμα κουνάει την βάρκα . Μέχρι που φτάνουμε στις ακτές όπου άνθρωποι κάνουν μπάνιο δίπλα σε χωματερές. Γιατί αυτό είναι το χάος που δημιουργήσαμε και αυτό ακριβώς είναι που χρειάζεται την συνειδητοποίηση και άμεση δράση μας.

“Ένα όμορφο και εντυπωσιακό βιβλίο που περιγράφει τις επιπτώσεις της ρύπανσης στον πλανήτη μας, προτείνοντας τι μπορούμε
να κάνουμε όλοι για να την αναστρέψουμε.
 Ένα ξεχωριστό βιβλίο γύρω από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των σκουπιδιών και των πλαστικών που πετιούνται στη θάλασσα με στόχο να εμπνεύσει τα παιδιά να συμβάλλουν με τον δικό τρόπο στην καταπολέμηση της ρύπανσης των ωκεανών και όχι μόνο...
 Tα παιδιά μπορούν να φανταστούν τους εαυτούς τους ως έναν από τους τέσσερις ήρωες που βρίσκονται μέσα σε μια μικρή βάρκα η οποία πέφτει σε μια δίνη από πλαστικά σκουπίδια στη μέση του ωκεανού... Έτσι γίνονται μάρτυρες του κύκλου καταστροφής που επηρεάζει άμεσα όλους τους ανθρώπους, τα φυτά και τα ζώα.
 Στο πρώτο μέρος του βιβλίου απεικονίζεται και περιγράφεται το μέγεθος του προβλήματος από τη ρύπανση στους ωκεανούς.
Στη συνέχεια παροτρύνονται τα παιδιά και γιατί όχι και οι ενήλικες, προκειμένου να ξεκινήσουν να ενεργούν με στόχο να σωθούν οι θάλασσές μας από τη ρύπανση προτού να είναι πολύ αργά.
Στο τέλος του βιβλίου αναγράφονται τα γεγονότα σχετικά με τη μεγαλύτερη συσσώρευση πλαστικών που συνέβη στον Ειρηνικό ωκεανό, ανάμεσα στη Χαβάη και τη Καλιφόρνια (Great Pacific Garbage Patch), καθώς και προτάσεις γύρω από το πώς μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στην αποτροπή της ρύπανσης.


Το βιβλίο θα το βρείτε στις εκδόσεις Άγκυρα





Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου