Εκδόσεις Στρατίκη: Διαβάζουμε παρέα με τον Τοποτίπ

Η χώρα κατεβάζει ρολά.
Είμαστε σε καραντίνα, αντιμετωπίζουμε έναν ιό που απειλεί τον πληθυσμό ολόκληρου του πλανήτη

Για να περάσει εύκολα και γρήγορα η μέρα μας με δυο παιδιά σπίτι είναι να διαβάζουμε παραμύθια, Τα τελευταία αποκτήματα είναι από τις εκδόσεις Στρατίκη

Η μαμά του Τοποτίπ πηγαίνει στη δουλειά της
Η απόφαση μιας νέας μαμάς να επιστρέψει στη δουλειά μπορεί να βασίζεται σε διαφορετικούς παράγοντες και σε διαφορετικές ανάγκες, που φυσικά εξαρτώνται από την προσωπικότητα της μαμάς αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες της ζωής της καθεμίας. Αν εξετάζαμε όμως όλες αυτές τις ανάγκες προσεκτικά θα βλέπαμε ότι πηγάζουν από μία σημαντική πραγματικότητα: το γεγονός ότι η νέα μαμά πιστεύει ότι η ζωή με το μωρό έχει μπει πια σε μία τάξη και έτσι μπορεί να είναι πια συγχρόνως εξίσου παραγωγική και ως μαμά και ως εργαζόμενη.

Μία μαμά μπορεί να νιώσει ότι πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά για το παιδί της. Για να του προσφέρει μια καλύτερη ζωή υλικά και οικονομικά. Άλλη μπορεί να νιώσει την ανάγκη να εκμεταλλευτεί τα προσόντα της, ένα πτυχίο που έχει, μία καριέρα που άφησε πίσω. Υπάρχουν περιπτώσεις νέων μαμάδων που αγαπούσαν πολύ τη δουλειά που έκαναν, που τους ικανοποιούσε και τους γέμιζε συναισθηματικά και οι οποίες πλήττουν στη ρουτίνα της εσωτερικότητας και του σπιτιού. Θα έχετε ακούσει συχνά νέες μαμάδες να παραδέχονται ότι κουράζονται περισσότερο στο σπίτι παρά στη δουλειά. Είναι γυναίκες που χρειάζονται τη δουλειά ως προσωπικό χρόνο, ως χρόνο ανανέωσης από τη ρουτίνα.
Η μαμά νιώθει πιο ολοκληρωμένη, πιο δημιουργική και παραγωγική και βιώνει την πρόκληση της ανταπόκρισης σε δύο διαφορετικούς ρόλους.
Επίσης, η εργαζόμενη μητέρα τα έχει καλά με τον εαυτό της. Δεν αισθάνεται αποτυχία, δεν έχει απωθημένα.
το παραμύθι η μαμά του Τοποτίπ πηγαίνει στη δουλειά μας δείχνει ότι μέσα από κάποιες δυσκολίες αναγκάζεται να εργαστεί. Στην αρχή ο Τοποτίπ μπορεί να μην θέλει, αλλά μετά μέσα από την παρέα και τους φίλους του το συνηθίζει γιατί και οι υπόλοιπες μαμάδες των φίλων του είναι εργαζόμενες και αυτές

Μια γλυκιά ιστορία που δείχνει πόσο ωφελεί στη μαμά που δουλεύει αλλά και στον ίδιο τον τοποτιπ που έχει και αυτός τα δωράκια του. 

                                                  ~~~~
Ο τοποτιπ με πειράζουν στο σχολειό
Ο τοποτιπ με πειράζουν στο σχολειό θέμα σχολικός εκφοβισμός. Μπορεί ακόμη να μην το αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα γιατί είναι μικρός ο γιος μας σε ηλικία αλλά έχω μάθει από κάποιες άλλες μανούλες ότι στο γυμνασιο τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα εκεί τα παιδιά είναι σκληρά, και βγάζουν κακία.
Πολλά παιδιά που είναι συναισθηματικά τους παίρνει από κάτω και στενοχωριούνται. Δεν ξέρω και ούτε θέλω να το αντιμετωπίσω ποτέ αυτό το θέμα αλλά αυτό το παραμύθι όταν ήρθε στα χέρια μου έπρεπε να διαβαστεί με προσοχή για να έχει ο μικρός μια ιδέα ότι τα πράγματα όσο μεγαλώνει είναι πιο δύσκολα.
Το μπουλινγκ είναι μια έννοια δύσκολη που ακόμη δεν κατανοεί του εξήγησα με πολύ απλές λέξεις όσο μπορούσα. Ένα επίκαιρο θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς. Το bulling είναι ένα φαινόμενο που στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη έξαρση. Τα ποσοστά των ερευνών κάθε χρόνο και ανεβαίνουν. περίπου 1 στα 2 παιδιά έχει υποστεί bulling

Στο φαινόμενο του bullying εμπλέκονται πολλά μέρη

Το παιδί που δέχεται βία

Το παιδί ή ομάδα παιδιών που ασκεί βία

Τα παιδιά θεατές

Οι εκπαιδευτικοί

Οι γονείς

Γενικά το Bullying μπορεί να περιλαμβάνει
  • Άσκηση φυσικής βίας, χτυπήματα, τσιμπήματα, δαγκωνιές, σπρωξίματα,
  • Εσκεμμένο ή συχνό αποκλεισμό μαθητών από κοινωνικές δραστηριότητες, κοινωνική απομόνωση ή αποκλεισμό
  • Σεξουαλική παρενόχληση
  • Χρησιμοποίηση υβριστικών ή περιπαικτικών εκφράσεων, πειράγματα, παρατσούκλια, κοροϊδία
  • Απειλές και εκβιασμό
  • Υβριστικές ή περιπαικτικές εκφράσεις για τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία, την ταυτότητα αναπηρίας, τη σεξουαλική ταυτότητα του θύματος
  • Κλοπές ή και Ζημιές στα προσωπικά αντικείμενα του θύματος
  • Επιδιωκόμενη απομάκρυνση των φίλων
  • Διάδοση κακοηθών και ψευδών φημών
Με αυτό το παραμύθι θα καταλάβει το παιδί μας έννοιες πολλές απλές που αφορούν για την νεαρή ηλικία των παιδιών . Το συγκεκριμένο βιβλίο αναφέρεται για το σχολικό εκφοβισμό στην ήπια μορφή του. Το μπούλινγκ είναι ένα θέμα που μπερδεύει τους γονείς. Οι περισσότεροι, μόλις τα παιδιά μας μπλεχτούν σε καβγαδάκι στο σχολείο, αμέσως αναφερόμαστε στο μπούλινγκ. Δεν είναι όμως έτσι. Όχι ότι οι τσακωμοί είναι καλοί και πρέπει να αδιαφορούμε, απλώς δεν είναι απαραιτήτως μπούλινγκ. Δυστυχώς στο σχολικό εκφοβισμό, συχνά δεν υπάρχει τσακωμός, ούτε κάν λογομαχία. Είναι κάτι το ύπουλο, κακό και σιωπηλό. Όταν δεν περιλαμβάνει τσακωμό, δεν γίνεται αντιληπτός και πολλές φορές αυτού του είδους ο εκφοβισμός, ωθεί το θύμα στα άκρα, το απελπίζει και το καταστρέφει. Μια παρέα στοχοποιεί πολλές φορές χωρίς καμία αιτία, περιγελά, εξευτελίζει και απομονώνει το θύμα χωρίς άσκηση σωματικής βίας. Στους εφήβους ο εκφοβισμός μπορεί να περάσει και στο διαδίκτυο και τότε τα πράγματα περιπλέκονται. Πρέπει να παρακολουθούμε από πολύ νωρίς τη σχολική ζωή των παιδιών και να τα εκπαιδεύσουμε στην αντιμετώπιση και καταπολέμιση αυτών των φαινομένων. Από το νήπιο κιόλας τα παιδάκια μπορεί να βάλουν κάποιο άλλο στο μάτι, έτσι για πλάκα. Αν δεν τα σταματήσουμε, η συμπεριφορά αυτή δεν θα εξαφανιστεί, αλλά θα επαναληφθεί στο Δημοτικό όπου τα παιδιά την κρύβουν ευκολότερα και στο Γυμνάσιο όπου πλέον χάνεται ο έλεγχος.

Το βιβλίο των εκδόσεων Στρατίκη για το σχολικό εκφοβισμό, αναφέρεται στις μικρές ηλικίες, όπου η κατάσταση γίνεται ευκολότερα αντιληπτή και είναι διαχειρίσιμη. Ο μικρός Τοποτίπ στοχοποιείται για το τίποτα. Γελάνε μαζί του, δεν τον παίζουν, αλλά ο μικρός νιώθει φρικτά. Αντί να το πεί στη μαμά του ξεσπά στην αδελφή του. Και ανοίγει ο φαύλος κύκλος, τον οποίο θα βρει τρόπο να σπάσει η μητέρα του από τη μία, αλλά και η δασκάλα από την άλλη.

Όταν τελειώσαμε το διάβασμα ο μικρός μας ξετρελάθηκε για τον τοποτιπ ένα πολύ ωραίο βιβλίο μια πολύ ωραία ιστορία , ευχάριστο και ευκολοδιάβαστο που με πολύ ωραίο τρόπο θίγει ένα επίκαιρο θέμα.

                                       ~~~~~
Τοποτίπ Μαμά φοβάμαι


Στο βιβλίο Τοποτίπ Μαμά φοβάμαι! ο μικρός Τοποτίπ φοβάται και θέλει τη μαμά του!… Ακριβώς όπως και τα δικά μας παιδάκια! Οι φανταστικές περιπετειούλες του χαριτωμένου μικρούλη που θα τον λατρέψουν παιδάκια, μπαμπάδες και μαμάδες.
Όλα τα παιδιά εκδηλώνουν κάποιους φόβους κάποια στιγμή στη ζωή τους, σε μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση από τους μεγάλους, και το στάδιο αυτό θεωρείται φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης τους. Ειδικά αν το παιδί εκδηλώνει ευχαρίστηση με κάτι τη μια μέρα και την άλλη το φοβάται είναι πιο πιθανό να περνά κάποια αναπτυξιακή φάση παρά να ζει ένα τραυματικό γεγονός. Στα παιδιά όλων των ηλικιών οι φόβοι μπορεί να γίνουν εντονότεροι σε περιόδους έντονου στρες όπως μια ασθένεια, ο ερχομός ενός νέου μωρού, το διαζύγιο των γονέων μια μετακόμιση κτλ. ή ένα τραυματικό γεγονός όπως ένα επεισόδιο παρολίγον πνιγμού, παρολίγον εγκαύματος ή παρολίγον τραυματισμού από ένα ζώο. Κάποιες φορές εμείς οι γονείς τα φοβίζουμε υπερβολικά μέσα από κάτι που λέμε ή κάνουμε χωρίς να το καταλάβουμε.
Μερικά παιδιά φοβούνται περισσότερο από άλλα και αυτό είναι ένα σημείο του χαρακτήρα τους. Επίσης, παιδιά με γονείς περισσότερο αγχώδεις, υπερβολικούς στις αντιδράσεις τους ή φοβισμένους τείνουν να φοβούνται περισσότερο. Ακόμα χειρότερες είναι οι περιπτώσεις όπου κάποια πρόσωπα ή καταστάσεις χρησιμοποιούνται ως φόβητρο για συνεργαστεί και να πειθαρχήσει το παιδί, πχ «αν δεν καθίσεις καλά θα φωνάξω την αστυνομία», «αν δεν φας όλο το φαγητό σου θα πάμε στον γιατρό να σου κάνει ένεση» κτλ.
Φυσικά όταν κάποια παιδιά «χρησιμοποιούν» ασυναίσθητα την εκδήλωση φόβου για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους, τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν μέσα στις σχέσεις και τη συμπεριφορά της οικογένειας.
Δεν υπάρχουν εγγυημένες ή απόλυτες απαντήσεις. Κάθε οικογένεια πρέπει να αναπτύξει τη δική της μέθοδο προσέγγισης και τη δική της τακτική, παίρνοντας στα σοβαρά την παιδική ανάγκη για στοργή, την έλξη που ασκεί ο φόβος και τη δημιουργική αντιμετώπιση των φόβων

Στις εκδόσεις Στρατίκη θα βρείτε και όλη την σειρά του Τοποτίπ .
Εμείς αφού είδαμε όλους τους τίτλους , ήδη διαλέξαμε ποιος θα είναι ο επόμενος τίτλος που θα διαβάσουμε.

Μπορείτε και εσείς να δείτε μερικούς τίτλους

  • Ο Τοποτίπ δεν θέλει να πάει στο νηπιαγωγείο
  • Ο Τοποτίπ δεν θέλει να φάει
  • Ο Τοποτίπ λέει ψεματάκια
  • Ο Τοποτίπ δεν πλένει τα δόντια του
  • Ο Τοποτίπ δεν θέλει να κάνει νάνι 

και πολλές πολλές άλλες μπείτε στην επίσημη σελίδα και δείτε τα όλα


εκδόσεις Στρατίκη





Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου